Harry Potter en de vuurbeker

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Als de naam van Harry Potter uit de Vuurbeker komt, wordt hij een deelnemer in een zware strijd om de eer tussen drie Toverscholen ? het Toverschooltoernooi. Harry heeft zichzelf niet opgegeven voor het toernooi, maar wie dan wel? Harry moet de strijd aangaan met een vreselijke draak, woeste waterdemonen en een betoverde doolhof. En hij belandt in de wrede greep van Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden.

Mijn negenjarige dochter wilde de film graag zien. "Prima, maar mama gaat hem eerst even voorkijken", had ik haar laten weten. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Harry Potter en de Vuurbeker mag van mij namelijk nog een paar jaartjes in de kast om mijn dochter slapeloze nachten te besparen. Ik vind dit deel namelijk verre van geschikt voor tere kinderzieltjes. Sterker nog, mijn zieltje had er zelfs wat moeite mee. Waren de Dementors in deel 3 nog een klein beetje angstaanjagend, dan kan dat zeker gezegd worden van de Death Eaters die in deze film hun opwachting maken.

Afbeelding verwijderd door redactie

De film op zich is erg goed. Het acteerwerk is uitstekend, de special effects en decors zijn weer fantastisch. Als boekverfilming is hij enigzins teleurstellend. Er missen veel zaken die in het boek worden behandeld, waardoor het verhaal een beetje van de hak op tak lijkt te gaan. Ook de humor uit de vorige films lijkt een beetje verdwenen te zijn. Harry Potter en de Vuurbeker is somberder en zwartgalliger en de actie is harder en de beelden griezeliger. Niet bepaald de ideale kinderfilm dus. De decors en de speciale effecten zijn echter weer meesterlijk. In het bonusmateriaal wordt overigens uitgebreid ingegaan op het feit waarom deze Harry Potter film griezeliger werd gemaakt dan zijn voorgangers. Aan bonusmateriaal absoluut geen gebrek op deze DVD, hij staat namelijk boordevol interessante extra's!

Afbeelding verwijderd door redactie

Bonusmateriaal:
? Extra scènes
? Gesprekken met de acteurs
? Voorbereidingen op het kerstbal
? Terugblik op film vier met cast & crew
? Het Toverschool Toernooi: drakenarena
? Het Toverschool Toernooi: het meer
? Het Toverschool Toernooi: het doolhof
? DVD-ROM-items: EA game demo en Zweinsteins Tijdslijn

Kortom: de film is absoluut niet geschikt voor tere (kinder)zieltjes en ook de boekenfans zullen een beetje teleurgesteld zijn, maar al met al een schitterend mooie film die je, als je het aankunt, zeker gezien moet hebben!

Zie ook de website van Harry Potter en de Vuurbeker

Harry Potter en de Vuurbeker
Met o.a. Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson
Speeltijd: 151 minuten (zonder extra's!)
Kijkwijzer: 12
Releasedatum: 4 april 2006
Adviesprijs: ? 29,99 (slechts 22,99 bij Bol.com! Bestel hieronder)

Bestel nu!

Harry Potter en de Vuurbeker (2DVD) (Special Edition)

Pictures:
© 2006 Warner Bros. Ent.
Harry Potter Publishing Rights © J.K.R.