The Chaplin Collection

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Charlie Chaplin werd geboren in Engeland op 16 april 1889. Zijn ouders waren entertainers en scheidden kort na zijn geboorte. De jeugd van Chaplin wordt gekenmerkt door armoede, honger, wreedheden en eenzaamheid. Onderwerpen die je veelvuldig terug kunt vinden in zijn films. Vanaf zijn achtste jaar stond Chaplin al op de planken. In zijn tienerjaren vertrok hij naar Amerika met het theatergezelschap van Fred Karno. In Amerika werd hij ontdekt door Mark Sennet, Chaplin was toen zeventien jaar oud.

Vanaf z´n dertiende film, Caught In The Rain (1914), regisseerde Chaplin zichzelf. Al snel zou de hele wereld van Chaplin houden en zou hij de lachfilm voor altijd veranderen. De achtervolgings-slapstick werd een kunstvorm. De bekendste rol van Chaplin was die van de zwerver, een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid.

Op z´n dertigste tekende Chaplin het eerste miljoenencontract in de filmgeschiedenis voor het regisseren van 8 films. Een van deze films, The kid (1921) met Jackie Coogan, werd de op een na grootste filmhit tot dan toe.

In 1944 werd Chaplin na een vakantie in Europa de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Na twintig jaar ballingschap maakte Chaplin een emotionele bedevaart en keerde terug naar Californië om een speciale ere Oscar in ontvangst te nemen.
Koningin Elizabeth II sloeg hem in 1975 tot ridder.
Chaplin overleed op 25 december 1977 in Corsier-Sur-Vevuy in Zwitserland.

De collectie begint met een documentaire waarin de kleindochter van Chaplin over zijn filmcarrière vertelt. Tegelijkertijd zijn er prachtige filmfragmenten te zien die je een goed beeld geven van wat Chaplin allemaal gedaan heeft in zijn leven. Chaplin speelde niet alleen in films, hij schreef, regisseerde en produceerde ook veel van de films. Bij een aantal schreef hij zelfs ook de muziek, iets wat veel mensen niet weten.

In het tweede deel van de documentaire wordt je meegenomen naar de plek waar Chaplin begraven is. Vanaf daar vertelt Eugene, een van de kinderen van Chaplin, over zijn vader, maar ook over zijn moeder. In dit gedeelte wordt meer over het leven van Chaplin zelf verteld. Wanneer hij zijn vrouw ontmoette en waar ze gingen wonen nadat hij niet meer terug mocht naar de Verenigde Staten. Dit alles wordt ondersteund door veel privé-materiaal, van hun huis in Zwitserland, de mensen die ze daar ontvingen, vakantie beelden en vele stukjes van Charlie, Oona en de kinderen.

De DVD-box bevat naast de documentaire vijftien korte films en twee speelfilms.

Vijftien korte films:
The Pawn Shop, Shanghaied, The Bank, A Woman, The Immigrant, The Count, The Adventurer, By The Sea, Easy Street, The Cure, A Night At The Show, Behind The Screen, The Rink, The Floorwalker, The Fireman.

Twee speelfilms:
Tillie?s Punctured Romance en The Kid.

Voor de echte Chaplin fans is dit een aanrader.
Zelf ben ik niet echt fan, maar vind het wel leuk om dit soort films te kijken. Vooral op regenachtige, saaie dagen.

The Chaplin Collection
Een verzameling films van en met Charlie Chaplin
Genre: Komedie
Tijd: ruim 8 uur (6 DVD's)
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Uitgebracht door House of Knowledge