The Magical Rhythms of Ireland II, Sint Patrick's Day

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Mysterious Man, gespeeld door Peter Corry, is de verteller van het verhaal. Hij vervult met verve zijn rol als gids van een Amerikaans echtpaar, dat op zoek gaat naar hun Ierse roots. Zijn vertellingen leiden je door het mystieke oude Ierland, met zijn Goden en magiërs. Ook het moderne Ierland passeert de revue. Je wordt 'meegenomen' naar een typische Ierse pub, waar verschillende drinkliederen ten gehore worden gebracht. Het Amerikaanse echtpaar wordt op hilarische, overdreven wijze neergezet. Dit echtpaar blijkt gedurende de show echter ook nog over de nodige zangkwaliteiten te beschikken.

Afbeelding verwijderd door redactie

De groep dansers, bestaande uit acht heren en vier vrouwen, is jong en dynamisch. Hun enthousiasme spat van het podium af! De typische Ierse manier van tapdansen, waarbij het bovenlichaam strak gehouden wordt en het vooral om het razendsnelle ritmische voetenwerk gaat, is indrukwekkend! In een hoog tempo zetten deze jongeren een wervelende show neer, waarin afwisseling de boventoon voert. Van de eerste zachte tik op de houten vloer tot het oorverdovende up-tempo tappen; het publiek ondergaat het allemaal ademloos. Deze adembenemende dansscènes worden afgewisseld met zang en muziek. Buiten Peter Corry, die de show steelt met zijn prachtige warme stemgeluid, schittert ook Lorna Brooks in haar rol van barvrouw/ zangeres. Met haar doorleefde hese stem zet ook zij iets moois neer. Met name het nummer "Halleluja" waarbij ze zichzelf begeleidt op de gitaar, is indrukwekkend.

Afbeelding verwijderd door redactie

De show heeft natuurlijk niet voor niets als centraal thema Sint Patrick?s Day. Als rode draad loopt deze feestdag door de voorstelling heen. Als publiek word je deelgenoot gemaakt van de geschiedenis en de voorbereidingen voor deze grote dag. Deze feestdag is ooit ontstaan als protest van de Ierse immigranten tegen hun 'underdog' positie in Amerika. Tegenwoordig is het de dag waarop de Ieren laten weten trots te zijn op hun Ierse afkomst. De nationale Ierse kleur groen is terug te vinden in de kleding en ook de 'sham-rock' (het klaverblad dat symbool staat voor Vader, Zoon en de H. Geest) is op die dag overal te zien. Na-tuurlijk ben je tijdens de show getuige van deze feestdag. De parade komt, heel verrassend, van achter uit de zaal binnen. Een doedelzakblazer begeleidt al doedelend deze bonte stoet van vlaggendragers en dansers het podium op voor de Grand Finale.

Afbeelding verwijderd door redactie

De staande ovatie die volgde op deze spectaculaire show, was oprecht gemeend, en niet, zoals ik wel eens meemaak, puur uit beleefdheid. Na afloop van de voorstelling werd er in de lobby nog de gelegenheid geboden om cd?s kopen. Peter Corry en Lorna Brooks signeerden deze ter plekke voor de liefhebber. Wil je deze voorstelling bezoeken, dan kan dat nog tot 24 mei 2006. Voor verdere informatie en de actuele speellijst zie: www.ruuddegraaf.nl