Onder Ons - Het leven is zo hard als beton

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De dertig verhalen in deze bundel gaan over de noodzaak van onthaasten, het concept vriendschap, liefdesrelaties, het najagen van schoonheidsidealen, het overwinnen van overspannenheid, enzovoorts. Van columns echter kun je niet spreken. Er zijn weinig zelfspot, ironie, humor, of vette knipogen te ontdekken, hetgeen een column tot een column maakt. Het zijn gewoon verhalen over herkenbare situaties, beschouwd vanuit psychotherapeutisch perspectief. Interessant voor een breed publiek; iedereen herkent wel een typische buurvrouw, moeder of collega.

Sommige onderwerpen zijn gemakkelijk en weinig verrassend, bijvoorbeeld de gevolgen van onze oversekste samenleving. Op andere onderwerpen heeft Carolien Roodvoets een verfrissende blik waar iedereen iets van op kan steken. Neem de ellende van echtparen op vakantie. Als er niet gauw iets gebeurt, doen ze elkaar iets aan. Gelukkig komen ze in Roodvoets? verhaal net op tijd tot inzicht om in therapie te gaan en het écht te gaan proberen. Misschien voor henzelf, misschien voor de kinderen, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat er wat gebeurt.

Een ander verhaal gaat over gezinsdrama?s. Gruwelijk en actueel. Ouders die met de gedachte rondlopen henzelf en hun kinderen iets aan te doen. De potentiële daders worden beschreven op een manier die dit fenomeen erg dicht bij huis haalt. Wat blijkt? Het zou je buurman kunnen zijn. Het zijn niet altijd gestoorde of slechte ouders die met deze gedachten rondlopen. Wel zijn ze radeloos, overspannen, getraumatiseerd of suïcidaal. Een suggestie om deze mensen een beetje te kunnen steunen, is oprechte betrokkenheid en vanuit die betrokkenheid vragen durven te stellen. ?Red je het wel? Red je het echt wel? Doe je geen gekke dingen?? Doorvragen en durven handelen. Je verantwoordelijkheid nemen als dat nodig is. Dat is dus niet alleen een taak van hulpverleners!

Conclusie: een aardig boekje vol dagelijkse ellende. Vooral herkenbaar voor mensen (vrouwen) die ?via een ander leven?; zelf niet zo veel meemaken, maar wel over iedereen ideeën hebben en altijd iemand kennen die dit of dat heeft meegemaakt.

Carolien Roodvoets is gezins- en relatietherapeute, seksuologe en individueel psychotherapeute. Ze heeft een eigen praktijk in Deventer.

Carolien Roodvoets
Onder ons ? Het leven is zo hard als beton
103 bladzijden
Uitgeverij: Aramith
ISBN: 90 6834 206 1
Adviesprijs: ? 7,90

Bestel nu!

Onder ons
Carolien Roodvoets