Vittorio Grigolo, zijn naam klinkt als muziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Mijn ontmoeting met Vittorio zou je het beste kunnen omschrijven als chaotisch maar dan in positieve zin. Een bruisende persoonlijkheid, een charmeur in hart en nieren maar bovenal een gezelligheidsdier. Totaal niet wat je zou verwachten van een opera ster maar wel van een aantrekkelijke 29-jarige levenslustige Italiaan.

Wat vond Luciano Pavarotti van je album "In The Hands of Love"?

Zodra ik weer terug ben in Italië ga ik hem opzoeken om gezamenlijk naar de CD te luisteren. Ik wil graag zijn emoties zien als hij mijn liedjes hoort omdat ik natuurlijk bijzonder veel waarde hecht aan zijn oordeel. En emoties geven die het beste weer.

Hoe ben je van opera in de wereld van de popmuziek terecht gekomen?

Door de rol te vertolken van Riff in de wereldberoemde productie West Side Story, waar ik gewerkt hebt met acteur James Gandolfino (hoofdrolspeler Tony Soprano uit The Sopranos, meerdere malen bekroonde Amerikaanse serie die wordt uitgezonden door de VARA).
Deze productie heeft me doen beseffen dat er veel meer mogelijkheden voor me zijn weggelegd dan alleen het vertolken van opera. Ik ben de verschillende muziek disciplines gaan verkennen en het lot bracht mijn manager en executive producer Eric Ghenassia op mijn pad, tezamen met zijn zeer goede vriend Romano Musumarra (alom gerespecteerde Italiaanse componist, dirigent, producer en songwriter. Net als Eric heeft Romano gewerkt met Pavarotti, Alessandro Safina, Elton John en Celine Dion). Romano vroeg of ik een van zijn liedjes wilde zingen. In het begin was het echt moeilijk voor me om mijn geschoolde opera stem om te buigen naar zijn liedjes, maar op een gegeven moment realiseerde ik dat ik het kon. En dit Popera album is het resultaat.


Heb je nog een reactie gekregen van de bandleden van Keane?

Tijdens opnames voor de Engelse Top of the Pops, heb ik de jongens van Keane ontmoet. Ze waren erg enthousiast en complimenteerden mij met mijn uitvoering van hun nummer Bedshaped. Dit was natuurlijk erg leuk om te horen.

Hoe reageren popartiesten op jou?

Vaak horen de artiesten van tevoren wie er in hetzelfde programma optreden. Het is altijd grappig hoe ze reageren als ze me zien. Vaak denken mensen dat opera zangers al aardig op leeftijd zijn en verwachten dan ook geen jonge man die er eigenlijk net zo uit ziet als zij, modern en modieus.

Wie is jouw favoriete popartiest of band?

Queen! Dat heeft misschien ook wel te maken met Freddie Mercury. Want hij heeft ook een klassieke muziek opleiding gevolgd. Dat én zijn liefde voor opera klinkt door in zijn stem en muziek. Als hij nog zou leven zou ik zeker een keer met hem op willen treden. Maar helaas... Gelukkig heeft hij een grote muzikale erfenis achtergelaten.

Met wie zou je een duet willen zingen?

Robbie Williams! Need I say more... Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat er uiteraard meerdere namen op mijn lijstje voorkomen, maar Robbie Williams komt als eerste in me op. (Nou, dát zou ik graag willen meemaken en wellicht gebeurt dat sneller dan we verwachten? Wat zou dat een traktatie zijn.)

Welke popsong zou het beste bij je persoonlijkheid passen?

Vittorio pakt lachend zijn mobiele telefoon, drukt op een paar toetsen en vervolgens schalt door de lobby het nummer Freestyler van Bomfunk MC's. Waarop hij gelijk van zijn stoel springt en begint te dansen. (Om zijn keuze te verduidelijken volgt hier de tekst van dit nummer. En ik kan het alleen maar volledig eens zijn met zijn keuze.)

Freestyler? rock the microphone
Straight from the top of my dome
Carry on with the freestyler
...
Yeaah, straight from the top of my dome
As I rock, rock, rock, rock, rock the microphone

Ben je inmiddels al gewend geraakt aan je succes? En wat betekent succes voor jou?

Ik begin nu pas echt te genieten van mijn succes. Hiervoor heb ik alleen maar zó hard gewerkt, dat het besef grotendeels aan mij voorbij is gegaan. Ik zing vanuit mijn hart en voor mij persoonlijk heb ik succes als ik met mijn stem de harten van de luisteraars bereik.

Vittorio Grigolo, we zullen nog veel van hem horen. Zowel met Popera als op opera gebied omdat hij in zijn contract met Universal Music en Eric Ghenassia een clausule heeft laten opnemen dat hij drie opera's per jaar mag uitvoeren. Want volgens Vittorio is opera zingen gymnastiek voor de stem. Ik geniet in ieder geval van zijn CD en met de komende zwoele avonden in het vooruitzicht zal Vittorio daar op de achtergrond zeker deel van uitmaken! En voor de geïnteresseerden onder ons, Vittorio is nog steeds vrijgezel...


Tracklist:
1. Tu Sei
2. Bedshaped (Cosi')
3. Il Mio Miracolo
4. Magia de Amor
5. In the hands of love
6. All in love is fair (Se L'Amore C' è)
7. Fuerte
8. If you're not the one (Se Tu Non Sei Lei)
9. Querida
10. Roma Sogna
11. Butterfly Forever
12. Maria

Vittorio Grigolo
In The Hands of Love
Speelduur: 47 minuten en 29 seconden
Label: Universal Music
Adviesprijs: 23,99 euro
www.vittoriomusic.com

Bestel nu online voor 19,99!

In The Hands Of Love
Vittorio Grigolo