Bouncen, relaxen en zwijmelen met Rihanna

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Aan haar achterban zal het in ieder geval niet liggen. Rihanna is 'ontdekt' door Jay-Z en zingt onder de hoede van Def Jam recordings, een label waar ook grote sterren als Kanye West, Ja Rule en Ashanti vandaan komen. Een vergelijking met deze laatste artieste is hierdoor al snel gemaakt, al was het alleen maar om het bijna identieke uiterlijk van de twee dames. Net zoals Rihanna's verschijning bij een vluchtige blik makkelijk te verwarren is met de looks van Christina Millian: de twee hadden wel zusjes kunnen zijn. Maar met haar nieuwe album laat het aanstormende talent horen dat ze meer is dan slechts een kopie van de huidige lichting jonge, mooie en succesvolle zangeressen.

A Girl Like Me opent lekker pittig met Rihanna's recente hit SOS, een nummer dat alleen al pakkend is door de sample van Soft Cell's Tainted Love waarop de track steunt. In onder andere Crazy Little Thing Called Love en Selfish Girl laat Rihanna zich vervolgens van haar reggaeachtige kant zien, terwijl We Ride weer erg goed in het straatje van Jennifer Lopez in haar R&B-tijdperk zou passen. Met Break It Off hanteert Rihanna de stijl van de 'dance hall', een genre waar Sean Paul bekend mee is geworden. Deze Jamaicaanse artiest biedt dan ook versterking in dit nummer. Al met al een track waarbij je niet lang stil blijft zitten!

Maar met het bovenstaande rijtje is nog niet alles over Rihanna gezegd. Op A Girl Like Me blijkt ze namelijk ook heel goed overweg te kunnen met haar gevoelige kant. Dit blijkt onder andere uit Unfaithful, een strak geproduceerde, maar zeer goed beluisterbare ballad. Hetzelfde geldt voor Final Goodbye en A Million Miles Away.

Op A Girl Like Me ontbreekt het dus niet aan variatie. Rihanna laat op haar veertien tracks tellende CD op overtuigende wijze horen dat ze in staat is om verschillende genres te beoefenen. Rijst alleen de vraag: is dit brede aanbod aan stijlen een bewuste keuze van de artieste, of is ze gewoon nog zoekende naar wat het beste bij haar past?

Toch heeft deze vraag weinig invloed op je luisterenthousiasme, integendeel zelfs: de grote variatie is uiteindelijk de kracht van de CD. Swingende nummers met heftige beats worden afgewisseld met gevoelige ballads en laidback tracks. Het enige dat Rihanna verweten kan worden, is dat haar Bonus Track If It?s Lovin' That You Want verdacht veel weg heeft van Baby Boy van, jawel, Beyoncé Knowles. Maar aangezien het een remix van een nummer van haar eerste album betreft, is het de zangeres vergeven.

Overigens vind ik A Girl Like Me wel een CD die je meer gaat waarderen naarmate je hem vaker luistert, maar dat is niet per definitie een slecht teken: voor mij geldt over het algemeen dat ik uiteindelijk het meest geboeid blijf door mijn 'wen-CD's'. En ondanks dat ik normaal gesproken niet zo gecharmeerd ben van overgeproduceerde R&B-zangeresjes, weet deze mevrouw zelfs mij aan het neuriën en heupendraaien te krijgen!

Conclusie: Rihanna bewijst dat ze zich weet te onderscheiden van haar rivalen, dus Ashanti, Britney en Beyoncé: be aware, want hier is a girl like? Rihanna!

Rihanna
A Girl Like Me
Speelduur: 54 minuten
Label: Def Jam recordings
Adviesprijs: 23,99 euro

Bestel Online voor slechts 19,99!

A Girl Like Me
Rihanna