Johan - TNX JHN

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik had de bandnaam Johan ooit wel eens gehoord, maar meer ook niet. Tot ik kort geleden een e-mail ontving met de vraag of ik hen wilde toevoegen aan mijn vriendenlijst op myspace.com. Ze leken wel sympathiek, dus ik voldeed aan dat verzoek. Vervolgens weer niet meer aan Johan gedacht, tot ik hoorde van hun nieuwe cd.

THX JHN is een heerlijke cd. Bij het beluisteren kreeg ik hetzelfde gevoel als toen ik voor het eerst Satellites van Vega4 hoorde; hoe kan het dat een band die zo?n mooie muziek maakt, nog niet wereldwijd is doorgebroken? Het eerste nummer; Coming in from the Cold, is een goeie keuze, het zorgt ervoor dat je gelijk oplettend gaat luisteren. De single Oceans begint heerlijk melancholiek en hoewel het aan de ene kant zo een beetje door blijft kabbelen, slaagt het er aan de andere kant toch in de aandacht vast te houden.
De stijl van Johan is moeilijk onder één noemer samen te brengen. Soms doet een nummer je aan de Beatles denken, een ander weer meer aan de jaren 80. Het volgende heeft weer iets meer van Britpop, terwijl je daarna weer aan de jaren 70 denkt. Maar alle liedjes klinken lekker en melodieus, en ik denk dat je het niets anders dan de Johan-stijl kan noemen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Soms klinken de liedjes heel vanzelfsprekend en kan je, als je muziek enkel als achtergrond op hebt staan, het idee krijgen dat je in een easy listening sessie terecht bent gekomen, maar geheid word je dan weer wakker geschud door een volgend nummer, dat je even doet ophouden met wat je dan ook aan het doen bent, om de volumeknop hoger te draaien.

THX JHN is ook een tribuut aan alle Johan-fans, die tot twee keer toe vijf jaar op een nieuwe cd hebben moeten wachten. En dan met name aan Marta uit Argentinië, die dan ook op de cover staat. Marta had ooit van een Nederlandse penvriendin Pergola (de vorige cd van Johan) gekregen en was zoals zij dat zegt, gelijk 'captured by the magic of Johan'. Na een uitgebreide briefwisseling met Johans platenmaatschappij Excelsior records, werd ze uitgenodigd om op kosten van Excelsior naar Nederland te komen en een optreden van Johan bij te wonen en de bandleden te ontmoeten! Marta is echter niet de enige die Johan bedankt. Binnen in de cd hoes vind je nog veel meer fans uit diverse Europese landen, die allemaal met het bordje THX JHN op de foto zijn gezet.

Afbeelding verwijderd door redactie

Er zijn eigenlijk slechts twee minpuntjes te bedenken. Het eerste is dat er geen songteksten bij de cd zitten. Het tweede is dat de officiële website van Johan die op de cd vermeld staat: www.johan4all.com behalve komende optredens, totaal geen inhoud heeft en helaas ook niet verwijst naar de onofficiële site: www.johanfans.nl, die wel veel informatie biedt.

Maar dat alles doet niets af aan de kwaliteit van deze cd; verrukkelijke, pure popmuziek! Een cd die eigenlijk in niemands collectie zou mogen ontbreken!


JOHAN
THX JHN
Speelduur: 42 minuten en 42 seconden.
Label: Excelsior Records
Adviesprijs: 19,99 euro