De Griezelbus

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De Griezelbus

, naar de gelijknamige boeken van Paul van Loon, vertelt het verhaal over de elfjarige Onnoval, hij is een absoluut buitenbeentje op school. Hij wordt gepest om zijn uiterlijk en om zijn gedrag: Onnoval schrijft griezelverhalen en romantische gedichten. Een verzonnen griezelschoolreisje wordt werkelijkheid als Ferluci ermee aan de haal gaat. Lukt het Onnoval om de deur naar de andere 'werkelijkheid' te sluiten en zo zijn klasgenoten te redden?

Het getuigd van veel lef om als Nederlandse filmmaker een dergelijk project als De Griezelbus op je te nemen. Het eerste struikelblok waar je over valt is het beperkte budget. Geen budgetten die in een lijn staan met soortgenoten als Harry Potter en Lemony Snicket. En dat is dan ook wel af te zien aan het eindresultaat. Desondanks vind ik dat ze voor Nederlandse maatstaven een redelijke film hebben neergezet. Het verhaal komt wat traag op gang. Er wordt ruim de tijd genomen om de personages en hun achtergronden te introduceren. De actie, een schoolreis met de griezelbus naar een horrorpark, begint pas halverwege.

Willem Nijholt is heerlijk theatraal in de rol van vampier (Graaf Vlapono) en ook Angela Schijf (Zuster Ursula) is onherkenaar griezelig van tijd tot tijd. Aan de jeugdige cast had echter wat meer aandacht besteed mogen worden, met uitzondering van Lisa Smit, die Liselore speelt, wat een absoluut natuurtalentje lijkt te zijn. Er zijn een aantal kleine schrikmomenten, maar erg griezelig is de film niet echt. In ieder geval niet van het kaliber Harry Potter, dus je kunt met een gerust hart je kind vanaf 6 jaar deze film laten bekijken. Al met al een aardige film, maar absoluut geen 'must-see'.

De DVD bevat nog enkele extra's, zoals de teaser, trailer, de videoclip Griezeltje, een 'making of' en een fotogalerij.

De Griezelbus
Tijd: 96 minuten
Adviesprijs: 22,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar

Bestel Online!

De Griezelbus
Serge Price