Patrick Kluivert; De naakte waarheid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na deze introductie neemt Matthijs van Nieuwkerk, medepresentator van het VPRO programma 'Holland Sport', de presentatie over. Hij begint met het geven van een groot compliment aan auteur en tevens Telegraafjournalist Mike Verweij en aan Patrick Kluivert. De vasthoudendheid van Mike Verweij en de moed van de topvoetballer, heeft volgens hem geresulteerd in een zeer openhartig boek waar Nieuwkerk zeer over te spreken is.

Met een flitsende beeld- en geluidspresentatie komt dan de gelouterde en verguisde topscoorder aller tijden van Oranje de zaal binnen, met zijn zakelijk waarnemer Paul Foortse. De topvoetballer vertelt dat het de hoogste tijd voor hem werd om zijn gevoelens duidelijk te maken. Na maandenlange gesprekken met Mike Verweij over zijn hoogte- en dieptepunten uit zijn nog jonge maar veelbewogen leven, ervaart Patrick het schrijven van zijn boek als therapeutisch. Stotterend vertelt Patrick dat het voor hem het moeilijkste was om te schrijven over de zwartste bladzijde uit zijn leven. Op 9 september 1995 raakte Patrick betrokken bij een auto-ongeluk met dodelijke afloop. Hij reed de heer Putman uit Vlaardingen dood. Deze verschrikkelijke gebeurtenis draagt hij nog steeds dagelijks met zich mee en volgens Patrick zal dat de rest van zijn leven het geval zijn. Vervolgens wijst hij naar zijn boek en zegt: "lees het boek maar."

Op de vraag waarom Patrick gekozen heeft voor deze coverfoto zegt hij dat hij het gewoon een mooie foto vindt. Een mevrouw van het 'roddelblad' Weekend, verontschuldigt zich eerst voor een onjuist verhaal wat het blad had gepubliceerd (op de vooravond van het huwelijk van keeper Edwin van der Sar zouden Valerie Zwikker en Rosanna Lima, gezamenlijk een wilde nacht hebben beleefd met Patrick Kluivert). Toch wil ze weten of Patrick behoefte heeft aan een nieuwe relatie. "Als ik al behoefte zou hebben aan een vrouw, dan is zij het", en wijst in de richting van Angela.

Patrick en Paul Foortse beantwoorden nagenoeg samen, de vragen die voornamelijk betrekking hebben op voetbal. Vragen als waarom bondscoach Marco van Basten hem niet benaderd heeft voor het WK, worden door zowel Kluivert als Foortse beantwoord met "het is inderdaad vreemd dat Van Basten nooit heeft gebeld". "Maar", zegt Kluivert, "ik vind het de taak van de coach om mij te bellen en niet andersom." Op de vraag of Van Basten zich wellicht heeft laten beïnvloeden door 'de kabel', antwoordt Patrick dat hij dat niet gelooft. Met de kink in de kabel wordt gerefereerd naar vermeende discriminatie in het zwart/wit team van '95. Als er vanuit de zaal wordt geopperd dat het wellicht aan zijn (tegenvallende) prestaties ligt, zegt Foortse: "Alle factoren waardoor Patrick in de afgelopen jaren niet optimaal heeft kunnen functioneren, zijn nu verdwenen." Maar feit blijft dat toen Patrick vorig jaar wel in vorm was hij ook niet benaderd is. Logisch vervolg is dan dat er wordt gevraagd wat we op voetbalgebied nog van Patrick kunnen verwachten. "Op 7 juli start ik weer met trainen en ik wil ervoor vechten om terug te komen in Oranje." "Ik begin gewoon weer bij Valencia en ik zorg dat ik bij de start van komend seizoen weer honderd procent fit ben."

De persconferentie wordt uiteraard afgesloten met de uitreiking van het eerste exemplaar van zijn autobiografie. Alleen deelt Patrick niet één maar drie exemplaren uit en wel aan Quincy, Justin en Ruben. De belangrijkste personen uit zijn leven.


Bestel Online!

Kluivert
Mike Verweij