De autobiografie van KLUIVERT

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na het bijwonen van de persconferentie (zie Patrick Kluivert; De naakte waarheid ), waar ik een exemplaar van het boek heb ontvangen, ben ik op weg naar huis meteen in het boek gaan bladeren. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik me nooit zo heb verdiept in Patrick Kluivert, maar alle media-aandacht die hij heeft gekregen is natuurlijk niet aan mij voorbijgegaan. Ik heb daar eigenlijk nooit echt een mening over gevormd. Zodra het om celebs gaat, neem ik de berichtgeving immers met een korreltje zout. Iedereen weet toch dat, zeker de roddelbladen, verdienen aan elk uit- maar vooral misstapje van bekendheden.

Meestal haal ik mijn schouders dan ook op als er weer een mediahype ontstaat rondom deze of gene. Maar toch was ik erg geschrokken over het auto-ongeluk waar Patrick bij betrokken was. Een dodelijk ongeval. Daar schrik je toch van? Om mij heen barstte het commentaar los. Iedereen had een eigen mening en wilde dat kwijt. Voornamelijk was men eensgezind over Patrick Kluivert: "Wat een klootzak!" Meteen was iedereen vergeten dat niet zo lang daarvoor Patrick werd bejubeld en gelouterd als een held. Eén misstap en je wordt uitgekotst. Terecht, in dit geval? Feit was dat we alleen de kant van de media hebben gehoord en nooit het verhaal van Patrick zelf. Tot nu?

Wat mij als eerste opvalt aan het boek zijn de foto's. Het begint al met de cover en liefhebber of niet, wat een mooi lijf heeft die man. Elk hoofdstuk wordt ondersteund door meerdere foto's, voornamelijk in kleur. Wat verder opvalt is, dat je verwacht dat na het voorwoord wordt begonnen met het begin; de geboorte. Maar nee, Patrick begint met zijn winnende doelpunt (het gouden puntertje) voor Ajax tegen AC Milan in de Champions League. Want hier start zijn internationale carrière. Na verder chronologisch over de verschillende fases met alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven uit te weiden, eindigt Patrick met het hoofdstuk 'Leven na het voetbal.'

Ik heb het boek gelezen met een groeiende interesse in de man achter al die verhalen. Geboeid heb ik zijn levensloop gelezen, zelfs de hoofdstukken die redelijk voetbaltechnisch zijn. Mijn conclusie is dan ook dat dit autobiografische boek zeker een goed beeld schetst van de mens Patrick Kluivert in heel zijn hoedanigheid. Als topvoetballer, celebrity, echtgenoot en vader. Een Vaderdagtip!

Mike Verweij
De autobiografie van Kluivert
276 bladzijden
Uitgeverij House of Knowledge
ISBN 90 8510 243 X
Euro 19,95
www.houseofknowledge.nl

Bestel Online!

Kluivert
Mike Verweij