R&B met scherpe rand

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Even voorstellen: Jagged Edge bestaat uit Brian en Brandon Casey (een tweeling), Kyle Norman en Richard Wingo. Ze zijn begonnen in kerkkoren en besloten uiteindelijk met z?n vieren een demo op te nemen. Dat resulteerde eind jaren negentig in heel wat hits, vooral in Amerika. Iets wat hen trouwens onderscheidt van andere boybands is dat ze alle teksten zelf schrijven. Waarom? "Songteksten zijn het vlees van de muziek. En zonder vlees is het gewoon niet lekker", aldus Wingo in een interview.

Op dit vierde album, dat ook hier in Nederland al in de winkels ligt, zijn ze terug gegaan naar de 'roots' van de swingende R&B-pop. De cd hiervoor was namelijk nogal 'soft' en deed het een stuk minder goed dat hun eerdere werkjes. Maar na twee jaar rust hebben ze nu blijkbaar hun draai weer gevonden. Het album heeft daarom ook als titel gewoon Jagged Edge.

De bekendste albumtrack is So Amazing, want die kwam een half jaar geleden uit als single. In Amerika gooiden de heren hiermee hoge ogen, maar in de Nederlandse R&B-scene deed 'ie het wat minder. Een andere single was Good Luck Charm en die lijkt helemáál aan ons land voorbij te zijn gegaan. Opmerkelijk is dat niemand minder dan John Legend zingend en pianospelend te horen is in het nummer Season?s change. En Sexy American Girls doet me erg denken aan het nummer Soldier van Destiny?s Child.

Zo op het eerste gehoor klinken alle nummers een beetje hetzelfde, want het refrein is telkens een drie- of vier-stemmig mannenkoortje. Toch betrap ik mezelf er na een paar keer luisteren op, dat ik begin mee te neuriën en bij sommige nummers zit ik een beetje mee te swingen achter m?n pc. De 'softe' nummers doen me het meest denken aan de R&B-groep Boys II Men, van een paar jaar geleden, maar dan met een wat scherper randje. De 'uptempo-tracks' kunnen zó de R&B-clubs in en ze klinken trouwens ook prima in de auto, met de boxen flink hard! En hun stemmen lijken ook steeds mooier te worden...

Wat mij betreft geen liefde op het eerste gezicht dus, maar nu ik de heren wat beter leer kennen? Lekker!

Jagged Edge, Jagged Edge
Speelduur: 61 minuten
Label: Sony/BMG
Adviesprijs: 22,99 euro

http://www.jaggededge.net/

Bestel online!

Jagged Edge
Jagged Edge