Waar is het fout gegaan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dit overkwam me met Waar is het fout gegaan. Bijna vierhonderd bladzijden lang was ik niet gewoon thuis in mijn eigen stoel, maar zat ik bij Eva, die door een hel ging vanwege het feit dat haar zoon een moordenaar was. Met het kippenvel op mijn armen voelde ik wat zij voelde, beleefde ik wat zij beleefde en vergat ik alles wat er om me heen gebeurde.
Dit was geen lezen meer; dit was mezelf letterlijk verliezen in een verhaal.

Op 8 april 1999 schiet Kevin, de vijftienjarige zoon van Eva Katchadourian in koele bloede negen mensen dood. Niet zijn eerste gruweldaad, maar voor deze daad belandt hij wel in de gevangenis. Eva, die haar zoon nu eindelijk op veilige afstand weet, wordt depressief en vraagt zich verbijsterd af waar het in godsnaam fout ging?

In een wanhopige poging antwoord te krijgen op die vraag, begint zij te schrijven. Via brieven aan haar man, die niet meer bij haar is, kijkt zij terug op het loodzware gezinsleven met zoon Kevin. De zoon die griezelig veel weg heeft van het duivelskind uit The Omen. Is het een genetische kwestie of toch haar manier van opvoeden geweest? Heeft hij gevoeld dat zij nooit van hem gehouden heeft? Op een zeer confronterende bikkelharde manier neemt zij haar moederkwaliteiten en huwelijk onder de loep, waarbij ze zichzelf op geen enkele manier spaart.

Ze begint bij het begin als Franklin en zij zonder kinderen een heerlijk leventje leiden. Voor haar bedrijfje reist ze de hele wereld over en ze hebben vrijheid en centen in overvloed.
Dan begint de biologische klok van Eva storend te tikken en komen ze erachter dat de kindervraag niet met zakelijk plussen en minnen te beantwoorden valt. Eva komt er niet uit, maar in een moment van angst, hakt zij de knoop door en raakt ze zwanger.

Vanaf de geboorte van Kevin neemt het kippenvelgehalte in rap tempo toe. De meest duistere kanten van het moederschap worden als giftige pijlen afgeschoten en ontwijken is niet mogelijk. Lionel Shriver presteert het om de meest afschuwelijke situaties, gedachtes en gevoelens zodanig onder woorden te brengen dat een film met beeld en geluid niet heftiger had kunnen zijn dan dit boek. Eva beleeft en voelt dingen, die je als aanstaande moeder nog niet verzonnen zou kunnen krijgen. En waar je als moeder niet aan zou durven denken, laat staan dat je het zelf meemaakt.

Lionel Shriver is journaliste en heeft al zeven romans op haar naam staan. Met Waar is er fout gegaan (Let?s talk about Kevin) sleepte ze zeer terecht, de literaire Orange Prize 2005 in de wacht.
Een vreselijk aangrijpend en diepgaand verhaal, dat me werkelijk helemaal van mijn stuk bracht.

En één gewetensvraag blijft maar door mijn hoofd spoken: Wat doet een moeder, als ze met heel haar ziel en zaligheid voelt dat het kleine hulpeloze pasgeboren baby?tje in haar armen, door en door kwaadaardig is?

Afbeelding verwijderd door redactie

Lionel Shriver
Waar is het fout gegaan
398 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 90-229-9190-3
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Waar is het fout gegaan
L. Shriver