More Bruce Willis please!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Bruce kwam niet alleen. Hij had United International Pictures baas Jeffrey Katzenberg en regisseur Karey Kirkpatrick meegenomen. Het drietal reist de komende dagen Europa af ter promotie van hun nieuwe animatiefilm Over the Hedge, waarin Bruce een sluwe wasbeer genaamd RJ speelt. Bruce: "Ik wilde iets maken wat mijn kinderen ook leuk zouden vinden. Later bedacht ik me dat de film zelfs nog wel door mijn kleinkinderen bekeken zou worden."

De man die bekend wordt door het spelen van de 'though guy' in films als Die Hard en Pulp Fiction spreekt de stem in van een schattig wasbeertje. Het klinkt enigszins als een contradictie. Bruce: "Ik houd het meest van komedies. Ze zijn het moeilijkst om te maken, maar iemand aan het lachen maken geeft ook de meeste waardering. Daarbij kende ik meneer Katzenberg al heel lang en ik was zeker niet verbaasd om gevraagd te worden voor de rol. Ik had ook niet echt door hoe moeilijk het zou worden. Dat begreep ik pas 18 maanden later, toen de film eindelijk af was." Katzenberg: "Het was een moeilijk telefoongesprek. Hoi Bruce, hoe vind je het om een wasbeer te spelen? Gelukkig zei hij ja."

Natuurlijk zei Bruce ja! Sterker nog, je moet van goede huize komen om een project van Katzenberg af te wijzen. Alles was deze man aanraakt verandert namelijk in goud. Denk maar aan de animatie-kaskraker Shrek. Toch ging het maken van deze film de professional Willis niet makkelijk af: "Het duurde ongeveer drie maanden voordat ik de stem goed kon doen. Daarnaast deed ik nog vijf andere films naast Over the Hedge, waaronder 16 Blocks. Wie de film heeft gezien weet dat deze karakters erg verschillend waren. Het was daarom moeilijk om in mijn rol van RJ te komen. Het was de taak aan Karey om me aan het lachen te maken en dat karakter weer terug te vinden."
Bruce vond het ook lastig dat hij geen interactie met zijn medespelers had: "Het is vreemd om niet samen te werken met andere acteurs. Daarnaast had ik ook geen publiek. De enige personen die aanwezig waren in de studio zaten achter een donker glas. Zo wist ik nooit of ik wel grappig was. Ik wist pas dat het goed zat toen ik kinderen in de filmzaal hoorde lachen."

Op de vraag om welke zin Bruce zelf het hardst moest lachen geeft hij antwoord: "Op een gegeven moment wordt Hammy in elkaar geslagen door padvinders. RJ reageert hierop met de woorden: 'Chicks dig scars!' Helaas wordt deze zin zelden gehoord, omdat mensen nog aan het lachen zijn van de vorige scène."

Dan moeten Bruce en zijn gezelschap er alweer vandoor. Het vliegtuig wacht. Maar niet voordat de 51 jarige (overigens nog goed uitziende) Willis ons nog even een hart onder de riem steekt: "Ik was erg verdrietig dat Holland op het WK heeft verloren."


Ook de cast van de Nederlands gesproken versie kwam naar de premiere. Met kinderen welteverstaan.
Boven: Edwin de Vries en Monique van de Ven
Onder: Erik van Muiswinkel