Zee van verlangen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vanaf de eerste minuut boeit Jojo Moyes mij. Ze vertelt in haar inleiding dat dit boek geïnspireerd is op de trip van 655 Australische oorlogsbruiden, die met het vliegdekschip HMS Victorious op 12 juli 1946 aan een reis begonnen naar hun Britse echtgenoten. De oma van Jojo Moyes was één van die dames die bijna zes weken doorbracht op het schip. Moyes heeft het verhaal verzonnen, maar draagt het boek op aan haar oma en aan al die andere bruiden die zo dapper waren dat ze geloofden in een onbekende toekomst aan de andere kant van de wereld. Moyes raakt me nu al, terwijl ik nog maar één bladzijde heb gelezen.

Fanatiek lees ik verder en vergeet de wereld om me heen. Het boek begint met een beeld van de Engelse Jennifer die met haar oma op wereldreis is. Wanneer ze in het broeierige India aankomen bij de beruchte stranden waar afgedankte schepen gedemonteerd worden, breekt haar oma. Jennifer heeft geen idee waarom, tot haar oma het verhaal begint te vertellen. Zij heeft lang geleden een reis gemaakt met één van de schepen vanuit Australië naar Engeland.

Zee van verlangen vertelt het verhaal van vier vrouwen die met elkaar een hut delen aan boord van de Victoria. Maggie, Avice, Jane en Frances zijn alle vier totaal verschillende types. Dat maakt het verhaal ook zo interessant. We volgen hun gedachten, gevoelens en de onderlinge band in het verhaal.

Maggie is opgegroeid in een groot gezin. Ze is een vrolijke sociale meid die tot haar verdriet iedereen achter zich laat en naar Engeland vertrekt. De trip is voor haar extra zwaar, omdat ze zwanger is. Het worden zware tijden, maar ze sleept zicht er door. Maggie heeft stiekem haar hondje mee het schip op gesmokkeld.

Dan is er Avice de arrogante dochter van een industrieel. Ze komt uit een rijk, maar benauwend milieu. Reizen met een vliegdekschip is natuurlijk veel te laag voor haar. Het duurt dan ook wel een tijdje voor ze over de schrik heen is. Ook aan haar kamergenoten moet ze dusdanig wennen.

De zestienjarige Jean is één van de jongste op het schip. Ze is ordinair en grof in de mond. De verleidingen van de grote groep mannen op het schip kan ze moeilijk weerstaan. Contact tussen de marineofficieren en de oorlogsbruiden is ten strengste verboden en heeft de nodige consequenties.

Frances is de meest intrigerende persoon die we in dit verhaal tegenkomen. In de oorlog was ze verpleegster. Nu voelt ze zich verantwoordelijk voor haar hutgenoten. Tot de roddels over haar verleden alle passagiers bereiken. Ze lijkt een kalme meid, maar wie is Frances eigenlijk?

Zee van verlangen is wat mij betreft echt een topper. Ik kon het boek met moeite wegleggen, omdat ik wilde weten hoe het verder zou gaan met de meiden. Moyes heeft, geïnspireerd door het levensverhaal van haar oma, een prachtige roman geschreven. Het is zo'n geweldig mooi, maar ook ontroerend verhaal. Echt een aanrader!

Afbeelding verwijderd door redactie

Jojo Moyes
Zee van verlangen
432 bladzijden
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 90-325-1053-3
Adviesprijs: 17,50 euro