SL8N8

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na de rondleiding weigert de lift dienst, waardoor de groep vast komt te zitten in het mijnlabyrint. Uit verveling en onder invloed van slechte XTC oppert een aantal van Kristels vrienden het idee om met het Ouija bord van Kristels vader de geest van de oude 'vuurman' Andries Martiens op te roepen. Maar deze geest heeft hele andere spelletjes in gedachten. Na de seance gebeuren er onverklaarbare dingen in de mijn. Wat begint als een grap eindigt in een nachtmerrie.

Aan bloed en lugubere onthoofdingen geen gebrek in deze horrorfilm van eigen bodem. Alle horrorclichés zijn uit de kast getrokken. Blair Witch Project meets Texas Chainsaw Massacre, mét videocamera maar zonder kettingzaag. En ook bezeten duivel look-a-likes (à la Stephen Kings Carrie) duiken regelmatig op in verschillende gedaantes.

Afbeelding verwijderd door redactie

Onbedoelde humor

Bij vlagen is deze nederhorror zelfs humoristisch. Bijvoorbeeld wanneer Liesbeth (Carolina Dijkhuizen) hevig bloedend op de grond zit en Kristel droog vraagt: 'Heeft er iemand een zakdoekje?' . En het simpele modepopje Estrild (Linda van der Steen) dat zich meer zorgen maakt over haar kleding dan over naderende rampen. Estrild: 'Jongens ik ben het nu echt zat. Ik hou zo geen schoenen meer óver!'

Helaas was dit niet de bedoeling van de makers Frank van Geloven en Edwin Visser. Zij zeggen over hun eerste horrorfilm SL8N8: "Van het begin af aan moest SL8N8 horror worden zoals wij die wilden zien: geen humor, maar een bloedserieuze, hardcore horrorfilm met karakters waarvan je hoopt dat ze het overleven. Een echt enge film, in de lijn van de horrorfilms uit de jaren tachtig, zoals Evil Dead van Sam Raimi. Volgens ons nog steeds een van engste films aller tijden." Zij noemen hun film 'een achtbaanrit'.

Afbeelding verwijderd door redactie

De makers wilden de film rauw en authentiek over laten komen, met veel hand-held camerawerk en weinig kleur. Daar zijn ze wél goed in geslaagd. Vooral het begin van de film ziet er prachtig uit, wanneer Andries Martiens een paar meisjes vermoord halverwege de negentiende eeuw.

De rest van de film is niet erg geloofwaardig, maar wel zeer vermakelijk. SL8N8 is een anderhalf uur durende moordpartij met heel veel vaart. De film heeft z?n spannende momenten, maar écht op het puntje van je stoel zul je waarschijnlijk niet zitten. SL8N8 is horror met een knipoog, of de makers het nu willen of niet.

Sl8n8
Met o.a. Victoria Koblenko, Kurt Rogiers en Carolina Dijkhuizen
Regisseur: Frank van Geloven en Edwin Visser
Tijd: 90 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar
Vanaf 5 oktober te zien op het Utrechtse Filmfestival