De dag van de waarheid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Uitgerust en gebruind zet het gezinnetje na een paar dagen uitwaaien nietsvermoedend weer voet aan wal, waar ze opgewacht worden door de politie, die vader Douglas onmiddellijk in de boeien slaat. Hij wordt verdacht van de moord op drie meisjes en alle schijn is tegen hem. Millers wereldje stort in: zijn vader, die hij tot dan toe aanbeden heeft, is een moordenaar en uitgerekend op zijn geliefde eiland is het lijk gevonden van een van de vermoorde meisjes.
Vader McAllistar blijft volhouden dat hij onschuldig is en wordt hierin gesteund door zijn vrienden en familie. Op zijn oogappeltje na. De kleine Miller kan het niet aan, raakt volledig uit balans, keert zijn vader de rug toe en neemt uiteindelijk afstand van zijn jeugd en familie.

Dertig jaar later krijgt Miller bericht dat zijn oude vader, die nog altijd vast zit, op sterven ligt. Als hij met lood in zijn schoenen teruggaat naar de plaats waar hij is opgegroeid, is zijn vader net overleden. Miller erft het huis aan wal en het vakantiehuis, op zijn eens zo geliefde eiland Fidra.
Om de boel te regelen verblijft Miller voorlopig in zijn ouderlijk huis en daar komen alle herinneringen van toen weer in alle hevigheid naar boven. Hij krijgt ongevraagd het hele dossier Douglas McAllister in handen en hij ontmoet de oude vrienden van zijn vader. Opnieuw verslagen en helemaal in de war besluit Miller uiteindelijk toch om het dossier nog een keer vluchtig door te lezen, zodat hij daarna alles definitief kan afsluiten. Deze informatie brengt echter zoveel nieuwe zaken aan het licht dat Miller gaat twijfelen. Was zijn vader dan toch onschuldig? Maar wie heeft die meisjes dan wel vermoord?
Ineens wil hij nog maar één ding: de waarheid boven tafel krijgen. Samen met jeugdvriendinnetje Catriona gaat hij op onderzoek uit en ontdekt hij dingen, die hij misschien liever nooit geweten had.

Een zondermeer spannend geschreven verhaal en dat is vooral te danken aan het briljante plot. Ruim driehonderd bladzijden lang wist Sue Walker mij als lezer in onzekerheid te houden en dat vind ik een knap staaltje werk. Ook was ik onder de indruk van de grimmige, duistere en dreigende sfeer die eigenlijk nooit verslapte. Het hele verhaal was van begin tot eind in een duistere donkere, trieste wolk gehuld. Consequent volgehouden en dat was maar goed ook, want juist door deze stabiele factoren werd het uiteindelijk toch nog een overzichtelijk geheel. Voor de rest werd ik namelijk alle kanten opgegooid door de eindeloze flashbacks en het gerommel met de tijd. De perspectieven wisselden elkaar in hoog tempo af en om de verwarring compleet te maken werden er ook nog eens brieven en stukken uit boeken opgevoerd.

Uiteindelijk bleken toch het sterke plot en de sfeerbeschrijving doorslaggevend voor wat betreft mijn mening van dit verhaal. Ik heb er heel wat aangename leesuurtjes mee gesleten.

Afbeelding verwijderd door redactie


Sue Walker
De dag van de waarheid
351 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 90-245-5734-8
Adviesprijs: 17,95 euro