Just a gigolo

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een jonge David Bowie in de rol van Paul, een Pruisische luitenant, komt na de Eerste Wereldoorlog terug in Berlijn waar het verlies van de oorlog duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Zijn familie waande hem dood en bij terugkomst blijkt zijn kamertje verhuurd, is zijn vader totaal in shock omdat zijn vaderland (en hijzelf als kolonel) heeft gefaald en is zijn moeder 'genoodzaakt' te werken in een hammam. Ook Bowie moet werk zien te vinden in het verfijnde maar vervallen Berlijn. Ondanks zijn trots werkt hij even als ?promotiefles? voor een slijterij, maar al snel leert hij de fanatiekeling Captain Kraft (David Hemmings zelf) kennen die Paul wil gebruiken voor zijn rechtse ideeën.
Op de begrafenis van een vriend van de familie steunt Paul de weduwe Helga (Kim Novak) op een wel heel vreemde manier. Tussen de geweerschoten door (er wordt gevochten door soldaten tijdens de plechtigheid) loodst hij haar in veiligheid naar het kerkje op de begraafplaats en bedrijft met haar de liefde. Grappig: 'Laadt je geweer!' kreunt Novak.
Helga gebruikt hem eventjes als speeltje en Paul lijkt daar zijn talent in te vinden, maar is de dominante Helga al snel zat. Echt voldoening of beter gezegd enige waardering, vindt hij pas als hij dankzij Baroness von Samering (Marlene Dietrich in haar laatste rol) als gigolo gaat werken. Dit 'werk' ligt hem pas echt goed en het lijkt alsof zijn kunsten als vrouwenverwenner hem een gouden toekomst beloven. Of dat ook zo is? Ik zal het niet verklappen.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Deze Duitse film was toendertijd de duurste filmproductie ooit, geregisseerd door David Hemmings. Nu opnieuw op dvd uitgebracht inclusief een Engelse versie. (Voor mensen die de Duitse taal niet aan kunnen horen?)
Bowie speelt stijfjes en kan me niet echt blijven boeien in deze rol. Nu is zijn personage ook stijf, triest en serieus, maar zijn acteerwerk is niet geweldig. Ik hoor hem liever zingen. De film geeft wel een mooi tijdsbeeld van het Berlijn in de jaren '20 weer, maar het verhaal zelf komt niet echt uit de verf, vind ik.

De dvd bevat verder geen extra?s en dat is best jammer, want ik had graag meer over het ontstaan van de film gezien of een uitdieping van de karakters die filmsterren Dietrich en Novak spelen.

Just a gigolo
Met o.a: David Bowie, Marlene Dietrich, Kim Novak
Tijd: 115 minuten
Taal: Duits en Engels
Geen extra's
Adviesprijs: 15,99 euro
Adviesleeftijd: 6