Delirium

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Is zijn vrouw getroffen door een delirium?

Aguilar, een zakenman uit Bogota, komt op een dag thuis van een korte trip en treft zijn echtgenote zwaar verward aan. Toen hij wegging van huis was er niets vreemds aan de hand en er is geen enkele aanwijzing die haar gedrag enigszins kan verklaren. Als hij haar (Agustina) vraagt wat er aan de hand is, scheldt ze hem uit of zwijgt ze.

Aguilar zet alles op alles om er achter te komen wat er met zijn vrouw is gebeurd en stuit daarbij op zeer onverwachte verhalen. Tijdens zijn zoektocht merkt hij dat hij eigenlijk niets weet van zijn grote liefde Agustina. Haar familiegeschiedenis blijkt grote geheimen te bevatten en stukje bij beetje ontrafelt hij de gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens zijn afwezigheid.

Afbeelding verwijderd door redactie

Laura Restrepo

Het verhaal speelt zich af in het door criminaliteit beheerste Columbia; een wereld vol geweld, drugs, seksualiteit en ongelijkheid. De schrijfster, Laura Restrepo, wordt genoemd met grootheden als Isabelle Allende en wordt alom geprezen om haar grote beheersing van taal.

Toch vind ik het boek lastig lezen. Restrepo schrijft in de eerste persoon en houdt niet van leestekens behalve komma's. Zinnen lijken daardoor niet lekker te lopen. Op die manier leest het haperend en chaotisch en vaak moet ik na één bladzijde weer wat zinnen teruglezen om te kijken wat er nu eigenlijk echt staat. Als je deze schrijfwijze eenmaal gewend bent, gaat het wel weer.

Een lekker wegleesboek kun je het echter niet noemen. Neem de tijd voor deze roman en geef het een kans. Het verhaal is namelijk wel mooi en Restrepo heeft een aparte manier van dialogen omschrijven.


Laura Restrepo
Delirum
319 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 90-245-5703-8
Adviesprijs: 18,95 euro

Bestel Online!

Delirium
Laura Restrepo