Rembrandt voor Dummies

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het kon dan ook niet uitblijven dat er een veelvoud aan boeken over Rembrandt van Rijn zou verschijnen. Behoor jij tot diegenen die elk nieuw Rembrandt boek aanschaft en naar iedere expositie over Rembrandt gaat, dan is het boek Rembrandt voor Dummies waarschijnlijk niet aan je besteed. Is dit niet het geval en ben je wel erg geïnteresseerd in zijn werk en leven, dan is dit een boek wat in jouw boekenkast moet staan!

Het boek is onderverdeeld in zeven onderdelen. In het eerste deel maak je kennis met Rembrandt en zijn tijd, de roemruchte Hollandse Gouden Eeuw, de culturele en economische bloei, de godsdienst, de oorlogen en de vele ontdekkingen die gedaan zijn.

In het tweede deel kom je meer te weten over de verschillende kunstwerken van Rembrandt. Aan de hand van De Nachtwacht worden de schildertrucs van Rembrandt uitgelegd. Ook wordt meer verteld over de soms opmerkelijke keuzes van de onderwerpen die Rembrandt schildert. Zo is Rembrandt niet vies van poep en pis en ook seksueel getinte scènes schildert hij graag.

In het derde deel kom je alles te weten over de beroemde werken van Rembrandt, zijn voorgangers van wie hij ideeën overnam en enkele van zijn favoriete thema?s uit de Bijbel. Ook was er veel commentaar op het werk van Rembrandt. Zo werd er, vooral na zijn dood, veel commentaar gegeven op zijn onderwerpkeuze, de ruwe manier waarop hij schilderde en zijn voorkeur voor de omgang met eenvoudige mensen in plaats van mensen van adel en regenten.

Hoe de firma Van Rijn in zijn werk ging kun je lezen in het vierde deel. Je kunt je voorstellen dat er enorm veel schilderijen gemaakt werden. Hoe ging dat in zijn werk, wie waren erbij betrokken en wie verkochten de schilderijen? Ook komen in dit deel de leerlingen van Rembrandt van Rijn aan bod.

In het vijfde deel ontdek je dat Rembrandt van Rijn niet de ideale schoonzoon was. Rembrandt had een moeilijk en koppig karakter. Hij ging vaak zijn eigen gang en hij had een gat in zijn hand. Hij werd vaak uitgebuit door dubieuze regimes.

2006 is het jaar van Rembrandt. Het is 400 jaar geleden dat Rembrandt geboren wordt. In het zesde deel wordt het fenomeen Rembrandt beschreven. Rembrandt is een hype en altijd in de mode, dat zie je alleen al aan de vele boeken en tentoonstellingen die aan Rembrandt worden besteedt.

In het laatste deel vind je een aantal overzichten over Rembrandt. Je ontdekt de tien mythen rondom Rembrandt; zo schilderde hij zijn moeder vaak en zou hij nog nooit in het buitenland zijn geweest. De tien schilderijen van Rembrandt die in het Rijksmuseum hangen worden beschreven en je krijgt tien redenen waarom je Het Rembrandthuis moet gaan bezoeken. In het laatste hoofdstuk staat een overzicht van de tien belangrijkste musea (naast het Rijksmuseum) waar de grootste werken van Rembrandt hangen.

Het is bijna onmogelijk om alle schilderijen van Rembrandt in het echt te bekijken. Hij heeft meer dan 250 schilderijen gemaakt (en daarnaast nog vele etsen en schetsen) die over de hele wereld in musea of privé-collecties hangen. Rembrandt voor Dummies geeft een helder overzicht van zijn werk en leven. Het boek is op een leuke, duidelijke manier geschreven en er wordt veel gebruik gemaakt van foto?s en tekeningen. Na het lezen van dit boek zul je in de toekomst heel anders naar een schilderij van Rembrandt kijken. Ben jij een liefhebber van Rembrandt of kunst in het algemeen dan mag dit boek niet ontbreken in jouw boekenkast!

Rembrandt voor Dummies
Arthur Graaf en Michiel Roscam Abbing
341 bladzijden
Uitgeverij: Addison Wesley
ISBN: 90-430-1280-7
Adviesprijs 27,95 euro

Bestel Online!

Rembrandt voor Dummies