Bij de beesten af

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Chrystal Sharp helpt vaak mee in de dierenartspraktijk van haar man. Ze houdt van alle dieren, maar sommige hebben een streepje voor. Zoals de hazewind Whippy, die kan huilen als een stoomboot, de kat die lijdt aan hoogmoedswaanzin, een stel militante pauwen en een verdwaalde albatros. Dat zijn nog maar een paar van de beesten die hun weg naar Chrystals huis ? en haar hart ? hebben gevonden. Iedere hond of kat die ongewild is door zijn eigen baasje, komt terecht in het huis van Dave en Chrystal. De Sharp's verhuizen van hot naar her in Afrika en nemen de beestenboel met hen mee.

Naast de dierenperikelen vertelt Chrystal over haar zwangerschap, die niet al te voorspoedig verloopt. En ook met de rest van haar gezondheid blijkt het, later in het boek, niet zo goed gesteld te zijn. Maar Chrystal is geen persoon om bij de pakken neer te zitten, met optimisme vertelt ze over de positieve dingen in haar leven. Geen moment vervalt ze in een klaagzang. Door dit optimisme is Bij de beesten af een erg lief boek geworden. Helaas doet dit ook een beetje afbreuk aan de kwaliteit ervan. Het boek is soms kinderlijk eenvoudig en de diverse illustraties van dieren versterken dat beeld.

Verwacht dus geen wereldliteratuur of hoogstaande levensvisies. Bij de beesten af is een boek voor als je eens een keer geen zin hebt om je hersens te pijnigen, maar gewoon wilt genieten van het kinderlijke enthousiasme van een vrouw die denkt dat haar dieren tegen haar praten. Meer dan eens staan er letterlijke conversaties met haar katten beschreven. Het boek bevat weinig diepgang, maar is wel een leuke afwisseling. Een ongecompliceerd verhaal zonder pretenties voor de echte dierenliefhebber.

Afbeelding verwijderd door redactie

Chrystal Sharp
Bij de beesten af
256 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1580-3
Adviesprijs: 17,50 euro