V for Vendetta

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

'V' (Hugo Weaving) ontketent een revolutie als hij een regeringsgebouw opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en tv-station overneemt. Hij spoort de burgers aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind van Adam Sutler. Blijft Evey achter haar redder staan of is hij toch niet de held die hij lijkt te zijn?

Terrorist of vrijheidsstrijder?

V for Vendetta is een politiek geladen film die het simpele amusementsgenre ontstijgt. De film bevat serieuze thema's om over na te denken. Mag de regering zich meer macht toe-eigenen wanneer er gevaar dreigt? Is het mogelijk dat er in de toekomst wederom totalitaire regimes ontstaan? Herhaalt de geschiedenis zich? En hoe te denken over terroristen? Zoals een van de acteurs in een extra zegt: 'wat voor de één een terrorist is, is voor de ander een vrijheidsstrijder'.

De sfeer in de film is grimmig. Er wordt veel gebruik gemaakt van grijstinten en de kleuren zijn gedempt. De eenpartijstaat van Adam Sutler beheerst het leven van haar burgers tot in de kleinste details. Wie niet gehoorzaamt of 'anders' is, wordt vermoord. Een vergelijking met Adolf Hitler is snel gemaakt. Niet alleen de namen Sutler en Hitler komen sterk overeen, ook de rest van de film doet veel aan de Duitse geschiedenis denken.

Afbeelding verwijderd door redactie

De mysterieuze 'V'

Tegen de verwachtingen in gaat het masker van 'V' de hele film niet af. Maar ondanks zijn vermomming heeft V iets menselijks. Halverwege de film wordt duidelijk wat 'V' achter zijn Guy Fawkes-masker verbergt en waarom hij doet wat hij doet. V heeft een dubieuze moraal. Hij wil wraak nemen op de mensen die de maatschappij (en hem) hebben verpest, maar doet dit zelf ook op een niet al te nette manier. Hij is de held die niet per definitie goed is, een gewelddadig politiek idealist.

De film speelt zich af in de toekomst zonder te futuristisch te worden. Verwacht geen Back to the Future-achtige toekomstvisies; in V for Vendetta is de toekomst subtiel. De film zelf is dat echter allerminst. Spectaculaire actiescènes en special effects maken van V for Vendetta een politieke thriller met ballen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Extra's

De 2-disc special edition staat boordevol boeiende extra's, die eveneens de moeite van het kijken waard zijn. V for Vendetta is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel uit de jaren '80. In de extra 'Engeland Overwint: V for Vendetta en een nieuw soort stripboek' wordt hierover uitgewijd. Bij 'Vrijheid! Voor Altijd!' krijg je een kijkje achter de schermen bij V for Vendetta.

Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet op de DVD. De feiten over het middeleeuwse Buskruitverraad van Guy Fawkes worden uitgebreid behandeld. Ook leuk is de extra 'Vormgeving van de nabije toekomst' waarin je kunt zien hoe de gebouwen, de kostuums en de sets zijn opgebouwd en ontworpen. Verder zijn er nog de 'Cat Power Montage' (een montage van de spannendste stukken uit de film op de muziek van Cat Power), informatie over de soundtrack van de film en de welbekende bioscooptrailer.

Afbeelding verwijderd door redactie

V for Vendetta (2-disc special edition)
Met o.a. Natalie Portman, Hugo Weaving en Stephen Fry
Tijd: 128 minuten
Adviesprijs: 29,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar