Veertig jaar jong

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het boekje Veertig jaar jong laten bekende Nederlanders hun licht schijnen over deze, soms turbulente periode in een mensenleven. In verhaalvorm vertellen zij over een jonge minnaar, midlifecrisis en lichamelijke vergane glorie. Maar ook over rijpheid van geest en innerlijke rust. Over vriendschappen van toen en kinderen van nu. Over het najagen van dromen en het uiteen spatten van illusies. Vermakelijke verhalen, waar iedere veertiger zich in zal herkennen. Soms pijnlijk treffend, soms hilarisch.

Omdat het steeds om korte verhalen gaat is het wat mij betreft een ideaal boekje voor op het nachtkastje. Iedere avond een verhaaltje voor het slapen gaan. Ik heb genoten van Mylène de la Haye. Zij beschrijft op komische wijze haar voortdurende twijfels of ze nou wel of geen cosmetische ingreep zal ondergaan. Met bewondering heb ik het verhaal van Lodewijk Springer gelezen over een man in een midlifecrisis. Zó beeldend en prachtig verwoord! Met een glimlach op mijn gezicht las ik over de grote ommekeer in het leven van Henk-Jan Smits. Hij spreekt tegen dat het leven pas bij veertig begint; het wordt ánders, maar zeker niet minder!

Andere schrijvers die hun bijdrage leverden voor Veertig jaar jong zijn o.a. Lydia Rood, Sylvia Witteman, Boris Dittrich en Adriaan Jaeggi. Niet ieder verhaal vond ik even herkenbaar of boeiend. Dat kan natuurlijk ook niet. Het is net als met het echte leven, het een spreekt je aan en het andere niet. De ene schrijfstijl is ook toegankelijker of makkelijker leesbaar dan de andere. Maar alles bij elkaar opgeteld vond ik het een plezierig en onderhoudend boekje over een thema dat mij, als 41-jarige, uitermate fascineert. Of, zoals men achter op het boek schrijft: een boek voor jongens en meisjes van veertig- en een beetje meer. Omdat het een antwoord geeft op de vraag of er een erger verlies is dan dat van de jeugd.

Afbeelding verwijderd door redactie

Diverse schrijvers
Veertig jaar jong
224 bladzijden
Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 90-443-1594-3
Adviesprijs: 13,50 euro

Bestel Online!

Veertig jaar jong