Dochter van de jungle

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Sabine Kuegler verhuist met haar ouders -een taalkundige en een missionaris-, zus Judith en broertje Christian in 1980 van het plaatsje Danau Bira in West-Papoea, naar 'het verloren dal' om daar te leven tussen een tot dan toe nog redelijk onbekende, gewelddadige stam die de Fayu genoemd wordt.

Sabine is op dat moment vijf jaar oud en voor haar is de jungle één grote speeltuin. Onbevangen zoals ze op dat moment is, komt ze regelmatig in gevaarlijke situaties terecht zoals de dag waarop ze wordt overvallen door een kudde wilde zwijnen. En ondanks het feit dat ze uit totaal andere werelden komen, raken de Duitse kinderen bevriend met de kinderen van de Fayu en ontstaat er een hechte band.

Door hun verblijf op West-Papoea leren de Kueglers veel over de levenswijze van de Fayu. Zo worden conflicten vaak met de dood beslecht en is de relatie tussen man en vrouw totaal anders dan de wijze waarop Westerse paren met elkaar omgaan. Ook leren zij veel over de verschillende niveaus van vriendschap die de Fayu kennen. Op het moment dat Sabine met haar familie naar Duitsland afreist voor verlof, is ze dan ook vereerd als haar vriendje Tuare haar een krokodillentand geeft met een haar van hem erin. Dit is de hoogste vorm van vriendschap voor een Fayu.

Afbeelding verwijderd door redactie


Na een verblijf van een aantal jaren in zowel Duitsland als de Verenigde Staten, keert de familie terug naar de jungle. Dit tot grote vreugde van Sabine, die veel last heeft van heimwee. Toch vertrekt zij op zeventienjarige leeftijd naar een internaat in Zwitserland nadat haar Fayu-broertje Ohri overlijdt aan tuberculose.

Tot op de dag van vandaag vraagt Sabine zich af in welke cultuur ze zich nu het meeste thuis voelt. Het leven in de jungle is dan wel fysiek zwaarder maar psychologisch makkelijker. Het leven in het Westen biedt meer moderne gemakken, maar brengt tegelijkertijd ook meer zorgen met zich mee.

Sabine woont na enkele omzwervingen samen met haar tweede man en vier kinderen in München en momenteel worden er plannen gemaakt om een film te maken over de Fayu en dit boek.

Dochter van de jungle heeft me van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid. Je waant je echt in een totaal andere wereld als je leest wat Sabine allemaal heeft meegemaakt; zowel tussen de Fayu als in de Westerse wereld. Vol ongeloof las ik over de gebruiken en rituelen van de Fayu en een glimlach verscheen op mijn gezicht als ik las met welke Westerse 'ongemakken' Sabine geconfronteerd werd toen ze zich weer aan moest passen aan de Westerse cultuur. Dus als je echt wilt weten hoe het is om in de jungle te (over)leven kan ik je dit boek zeer aanraden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sabine Kuegler
Dochter van de jungle
255 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN: 9058314316
Adviesprijs: 12,50 euro

Bestel Online!

Dochter van de jungle
S. Kuegler