Interview Kim Wilde - Never say Never

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Kids in America, Cambodia, View from a Bridge, You Keep Me Hangin' On, Chequered Love

; is maar een kleine greep uit haar repertoire van de in totaal negen albums, waarvan Now & Forever in 1995 de hekkensluiter was. En toen was het stil rondom Kim? Totdat in 2003 de Duitse zangeres Nena (99 Luftballons), Kim benaderde om samen een nummer op te nemen voor haar nieuwe album. Anyplace, Anywhere, Anytime werd een enorme hit en belandde zelfs op de eerste plaats. De eerste nummer 1 hit in Europa voor Kim Wilde. En nu, elf jaar na haar laatste album Now & Forever, verschijnt binnenkort album nummer tien, Never say Never. En natuurlijk opende ik het interview met de voor de hand liggende vraag: Waarom?


Maar eerst even een terugblik. Op 18 november 1960 werd Kim Smith geboren in de wijk Chiswick in het noorden van Londen. Met vader Marty, die als bekende rock 'n roll zanger de artiestennaam Wilde aannam en moeder Joyce Baker, één van de zangeressen van de Vernons Girls, ligt het bijna voor de hand dat Kim eveneens een muziekcarrière ambieerde. Ze volgde een acteer- en zangstudie aan het St. Albans College of Art & Design, waar ze in 1980 afstudeerde. Maar het is door toedoen van broer Ricky dat Kim wereldberoemd zou worden. Ricky, die zich voornamelijk toelegt op het componeren, schreef een nummer, Kids in America, en vroeg zus Kim of zij deze zou willen zingen. Mickie Most, eigenaar van een platenmaatschappij, kreeg de demo in handen en bood Kim een contract aan. In januari 1981 werd Kids in America de debuutsingle van Kim Wilde. Later dat jaar verscheen haar debuutalbum 'Kim Wilde' en was ze niet meer weg te denken uit de popscene. De sexy blondine won veel muziekprijzen, waaronder die van 'Beste Zangeres' bij de British Phonographic Industry Awards in 1983. Ze ging op tournee met Michael Jackson en David Bowie en zette haar albums om in platina, goud en zilver. Maar richting de jaren negentig ebde haar succes langzaam weg en haar poging om haar carrière weer een boost te geven met het groovy- en soulalbum Now and Forever, flopte.

Waarom een come back?

Om heel eerlijk te zijn heb ik eigenlijk nooit meer getaald naar de bühne, muziek maken en alles wat er bij komt kijken. In 2001 werd ik gevraagd om mee te doen aan een jaren 80 revival tournee en dat leek me gewoon heel leuk om te doen, voor eventjes. Het is dat Nena mij in 2003 benaderde om samen een nummer op te nemen voor haar nieuwe cd waardoor ik ben gaan denken; als zij het doet waarom ik dan niet. En toen heeft het nog ruim twee jaar geduurd alvorens ik dacht, ik doe het.

Sinds 1995 is het stil geweest rondom de popster Kim Wilde maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen hier in Nederland denken, heb je zeker niet stil gezeten. Je hebt in de tussentijd een hele nieuwe carrière opgebouwd.
Tijdens mijn zwangerschap van onze eerste kind (Harry Tristan, 1998) bruiste ik van de energie en daar wilde ik iets mee doen. Ik ging colleges in tuinbouw volgen (aan het prestigieuze Capel Manor) omdat tuinieren al heel lang mijn interesse had en iets is waar ik ook op lange termijn veel plezier aan zou kunnen beleven. Dat ik er uiteindelijk een nieuwe carrière aan zou overhouden, heb ik nooit durven dromen.
Van februari 1996 tot februari 1997 heeft Kim opgetreden als Mrs. Walker in de London West End musical productie van 'Tommy' en werd verliefd op co-star Hal Fowler. Zij trouwden op 1 september 1996. Via Capel Manor werd Kim aangetrokken als designer voor het programma 'Better Gardens'. Een jaar later stapte ze over naar de BBC, waar ze twee seizoenen van 'Garden Invaders' opnam. Kim heeft ook meegedaan aan een wedstrijd van de Royal Horticultural Society en een gouden medaille gewonnen in de categorie Courtyard Gardens.

Zowel je kinderen als je man kennen jou niet als Rockchick. Hoe hebben zij gereageerd op jouw terugkeer naar de muziekwereld?

Het is inderdaad zo dat in de tijd dat ik niet met muziek bezig was, Hal en de kinderen geen idee hadden hoe het is om moeder de vrouw als popster te zien. Er hangt zelfs geen gouden plaat of zoiets dergelijks bij ons aan de muur! Maar ze waren enigszins voorbereid op mijn comeback. Toen ik met de '80 revival tournee aan het touren was, hebben ze natuurlijk optredens bijgewoond. Ik zal nooit vergeten hoe Rose naar me keek, met ogen zo groot als schoteltjes. Later zei ze dat zij later ook popster wil worden. Harry vindt het heel erg cool en is zelf een rocker in de dop. Hij luistert graag naar onder andere Metallica en Guns & Roses. De eerste keer dat Hal een optreden van mij bijwoonde, glunderde hij helemaal. En dat doet hij nog steeds. Het bevalt hem wel om getrouwd te zijn met een Rockchick. Hal is dan ook echt mijn steun en toeverlaat.

Het grappige is dat toen mijn ouders hoorden dat ik ging stoppen met de muziekbusiness, zij daar erg veel moeite mee hadden. Enerzijds begrepen ze het wel, anderzijds zagen ze me het liefst doorgaan met muziek maken. Toen ik stopte, was ik al ruim over de dertig en uit mijn omgeving kreeg ik natuurlijk ook de vraag of ik geen kinderen wilde. Het was zelfs zo erg dat mijn moeder op een gegeven moment vroeg of ik geen eitjes wilde laten invriezen! Ik was helemaal niet bezig met kinderen, voornamelijk omdat ik nog niemand had ontmoet met wie ik graag kinderen zou willen. Tot ik Hal ontmoette...

Nog even terug naar je tuiniercarrière want je hebt ook een boek geschreven 'Tuinieren met Kinderen'.

Vorig jaar kwam mijn boek in Engeland uit, 'Gardening with Children'. Het was een geweldig project om te doen. Als tuinieren je werk is en je hebt twee kleine kinderen rondlopen die graag mee willen helpen dan ga je al snel projecten verzinnen waar de kinderen zich volledig op kunnen storten. Zo is ook het idee ontstaan. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 2 jaar. Het behandelt 31 projecten, uit te voeren in de vier jaargetijden en het bevat maar liefst 447 foto?s. Mijn kinderen vinden het nu vreselijk dat ze in het boek staan maar ik ben ervan overtuigd dat ze daar later anders over denken. Voor mij is het geweldig dat ik nu iets heb gecreëerd voor het nageslacht. Iets wat totaal los staat van mijn muziekcarrière, waar kinderen niet worden geconfronteerd met vervelende gebeurtenissen uit mijn leven, zoals verkeerde/verboden relaties, depressies en meer van dat soort zaken.

Je hebt ook nog meegedaan met het programma ?Celebrity Detox Camp?. Hoe heb je dat ervaren?

Thailand, I love Thailand! Het was fantastisch, het heeft mijn leven veranderd. Natuurlijk was het zwaar om zeven dagen niet te eten en te drinken, maar het was het meer dan waard. In tegenstelling tot mijn andere drie reisgenoten had ik totaal geen problemen met de onthoudingen, alhoewel de klysma?s niet altijd even prettig aanvoelden. Ik wilde ook echt aan het programma meedoen, vooral het spirituele in deze sprak me erg aan. En in die zeven dagen ben ik ruim zes kilo afgevallen! Ik voelde me werkelijk fantastisch. Ik ben zelfs twee jaar geleden teruggegaan met mijn zus om dezelfde kuur te ondergaan, zo goed was het bevallen. Maar ik ben ook helemaal verslingerd geraakt aan Thailand. Zou er dolgraag met Hal willen wonen zodra de kinderen groot zijn. Lijkt me heerlijk om er een paar maanden per jaar te verblijven en dan natuurlijk de wintermaanden.


Mijn tijd met Kim zit er alweer op, de dertig minuten zijn omgevlogen. Al met al verbaast het me niets dat Kim last van haar stem heeft. Ze is zo'n ongelooflijk enthousiast en positief mens en je merkt dat ze het echt leuk vindt om te vertellen over haar leven. Ik vond het werkelijk ontzettend leuk om haar te interviewen.

En dan natuurlijk haar nieuwe cd 'Never say never'. Voor mij is het ook echt een revival of Kim Wilde; in mijn wilde tijd heb ik gedanst en gezongen op nagenoeg al haar nummers. En de hits op 'Never say Never' hebben meer dan genoeg spirit om een comeback glansrijk te doorstaan. Maar ook de nieuwe songs klinken erg goed (geschreven door Kim en broer Ricky) en op het nummer Together we Belong hoor je op de achtergrond het jongere zusje van Kim. It's all in the family. En dan de remix van mijn favoriet Cambodia door Paul Oakenfield; geslaagd met vlag en wimpel. Laat deze chick maar lekker rocken...

1. Perfect Girl
2. You Came
3. Together We Belong
4. Forgive Me
5. Four Letter Word
6. You Keep Me Hangin' On
7. Baby Obey Me
8. Kids In America
9. I Fly
10. Game Over
11. Lost Without You
12. View From A Bridge
13. Maybe I'm Crazy
14. Cambodia (Paul Oakenfold Remix)

Kim Wilde
Never say Never
Speelduur: 53 minuten en 21 seconden
Label: EMI
Adviesprijs: 22,99 euro

Bestel Online!
Never Say Never + DVD
Kim Wilde