3 x Carol Drinkwater

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De Olijfgaard

In De Olijfgaard lees je hoe Carol en Michel verliefd worden op een vervallen villa, temidden van een verwaarloosde olijfgaard op vier hectare grond. De oorspronkelijk Italiaanse eigenaars hadden deze villa Appassionata genoemd, naar een muziekterm die betekent: met hartstocht. En met deze overweldigende emotie storten zij zich in het avontuur om de villa mét olijfgaard weer in oude glorie terug te brengen. Daarnaast probeert Carol een goede stiefmoeder te zijn voor de twee dochters van Michel, Clarisse en Vanessa, die weliswaar niet bij hun wonen maar regelmatig op bezoek komen. Alsof dat niet genoeg is, probeert Carol haar carrière als actrice voort te zetten, haar draai te vinden op het Franse platteland en van een stuk verwilderde grond een bloeiende olijfgaard te maken. Op sfeervolle wijze beschrijft Carol alle ups en downs in deze fase van haar leven.

De Olijventijd

Carol en Michel keren als man en vrouw terug naar hun olijfgaard in Frankrijk. Op vermakelijke en liefdevolle wijze, beschrijft ze hoe hun huwelijksplechtigheid is voltrokken op een van de Cookeilanden in de Stille Oceaan. Terug op hun geliefde Appassionata, storten ze zich op hun deelname in de race om de felbegeerde AOC-prijs (Appellation d´Origine Controlee) voor hun eerste olijfolie. Carol kan haar geluk niet op; ze is in verwachting, niet gepland maar o zo gewild. Echter, door verschillende miskramen die ze in haar leven al heeft moeten verwerken, wacht ze met vertellen tegen Michel tot hij weer thuiskomt.
Met het naderen van de olijvenoogst, worden ze meer en meer geconfronteerd met de Franse agrarische bureaucratie en krijgen ze behoorlijk wat tegenslagen te verwerken. Ze laten zich echter niet uit het veld slaan en verbeten vechten ze door. Carol accepteert een aanbod voor een rol in een televisiefilm en reist voor drie weken af naar Birmingham. Dan wordt haar diep weggestopte angst bewaarheid. Carol verliest haar baby. Hun verdriet werpt een schaduw over Appassionata.

De Olijvenoogst

Na een lange afwezigheid door drukke film- en televisiewerkzaamheden, keren Carol en Michel terug naar Appassionata. Hun gevoel van opwinding om weer 'thuis' te komen slaat om in verslagenheid als ze zien in wat voor verwaarloosde en verlaten staat ze alles aantreffen. Samen met hun steun en toeverlaat, monsieur Quashia, proberen ze uit alle macht alles weer rendabel te maken. Maar het zit hun niet mee. De vernielzucht van wilde everzwijnen, die de wortels van hun olijfbomen kapot wroeten op zoek naar voedsel, is een constante frustratie. Carol weigert pertinent om toestemming te geven de zwijnen af te schieten en probeert alle overige manieren om ze weg te houden. Dan slaat het noodlot wederom toe. Carol en Michel raken betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Het lichamelijke genezingsproces verloopt voorspoedig maar het is vooral de apathie waar Michel in is beland, die vele zorgen baart. Carol staat er dan alleen voor.


Op meeslepende wijze vertelt Carol Drinkwater over haar leven op een olijvengaard in het Zuiden van Frankrijk. Ze beschrijft de Provençaalse levensstijl op een dusdanig gedetailleerde wijze, dat je bijna de bougainville kan ruiken, de kazen proeft en kan genieten van heerlijke Franse wijnen. Ze neemt je echt mee op avontuur en het feit dat ze een uitmuntende actrice is, maakt dat alles op bijna filmische wijze wordt beschreven. Hierdoor kun je de beelden voor ogen halen. Het is een verre van saai verhaal, maar om alle drie de boeken achter elkaar te lezen, is voor mij toch net iets te veel van het goede. Daarom heb ik er wat langer dan normaal over gedaan, wat meer de tijd voor genomen, omdat het wel de moeite waard is.

Carol Drinkwater
Gebundeld: De olijfgaard - De Olijventijd - De Olijvenoogst
1047 bladzijden
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 90-443-1565-X
Adviesprijs: 17,50 euro

Bestel Online!

3x Carol Drinkwater
Carol Drinkwater