North Country

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In elkaar geslagen door je eigen vent en vervolgens in je gevecht naar een nieuw leven bedreigd en (seksueel) geïntimideerd worden door je eigen collega?s. Het overkomt Josey (gespeeld door Charlize Theron) wanneer ze in de jaren '80 gaat werken in de mijnen van North Minnesota: een mannenbolwerk waar je ?het moet slikken als een man?. Waar ligt echter de grens? Een hand op je borst of een dildo in je lunchbox? Voor Josey, een alleenstaande moeder van twee kinderen, is de maat vol wanneer ze in de kolenopslagplaats wordt aangerand door haar chef. Met Woody Harrelson als haar advocaat besluit ze de gehele mijn aan te klagen. Een proces wat lijkt gedoemd te mislukken. Josey heeft echter geen andere keus meer?


De film is geïnspireerd door het eerste grote seksuele intimidatieproces in de Verenigde Stated in de jaren '80 (Jenson versus Eveleth Mines). Nooit eerder klaagde een vrouw voor deze redenen een geheel bedrijf aan. Uiteindelijk duurde het proces 16 jaar, maar Jenson kreeg haar gelijk (en een kleine schadevergoeding).

Een mooi gegeven voor een film zou je zeggen en dat moet Whale Rider regisseuse Niki Caro ook hebben gedacht. Hoewel Caro van North Country een feministisch pamflet had kunnen maken, geeft ze de voorkeur aan een realistische weergave naar het gevecht naar respect op de werkvloer. Niet elke man in de ijzermijn is immers slecht. Een klein groepje verziekt het voor de rest.

Toch blijft het een beetje een ?vrouwenfilm?, vooral om de emotionele geladenheid (al weet ik dat er ook mannen zijn die wel in contact staan met hun zogezegde vrouwelijke kant). Zo gaat er geen scène voorbij waarin Theron een paar traantjes moet wegpinken. Dit gaat toch een beetje storen na verloop van tijd. Het neemt echt niet weg dat Theron met North Country opnieuw bewijst dat ze Oscar-waardig is.

Extra?s
Voor de extra?s kan de dvd in de schappen blijven. Hoewel de beloofde documentaire ?Verhalen uit North Country? je misschien doet waarlopen, is het vooral een making of docu. Warner Bros had er beter aan gedaan de ?echte? Josey meer aan het woord te laten. Nu blijven we erg benieuwd naar haar eigen verhaal.

North Country is een goede film die je als vrouw in de 21ste eeuw eraan herinnerd hoe voorgaande generaties de weg voor ons hebben vrijgemaakt. Wie Erin Brockovich (met Julia Roberts) beviel, zal ook door Theron en haar collega acteurs niet teleurgesteld worden.

North Country
Met Charlize Theron, Frances McDormand en Woody Harrelson.
Tijd: 121 minuten
Adviesprijs: 19,99 euro
Adviesleefdtijd: 16 jaar

Bestel Online!

North Country