Debra Fine - Small talk

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Debra Fine groeide op als een dik en verlegen kind. Ze had niet veel vrienden, en hield zich altijd afzijdig. Van beroep werd ze vervolgens ingenieur. Daarin voelde ze zich veilig, want ze hoefde niet al te veel met andere mensen te praten. Behalve als ze naar conferenties of bijeenkomsten met vakgenoten moest, dan werd wel van haar verwacht dat ze met anderen babbelde. Toen ze zwanger werd laste ze een pauze in in haar carrière, en daarna slaagde ze er in om 25 kilo af te vallen. Dat had tot gevolg dat haar zelfbeeld positiever werd, en ze graag vrienden wilde maken. Ze besefte dat ze daarvoor betere sociale vaardigheden zou moeten hebben. Toen haar huwelijk misliep, had ze die vaardigheden nog harder nodig. Ze ging zich verdiepen in de kunst van de small talk, en inmiddels is ze een expert op dat gebied.

Small Talk biedt vele tips om makkelijker met andere mensen in contact te komen. Of het nu om een werksituatie gaat, of om het sociale leven, Fine heeft een hele serie onderwerpen en openingszinnen verzameld die je kan gebruiken om in gesprek te komen met anderen. Sommigen lijken enigszins vergezocht; ik geloof niet dat ik tegen een onbekende snel een ijsbreker zal gebruiken als "Vertel me over een plek waar je nooit meer heen wilt", of "Vertel eens over een gelegenheid waar je te veel had gegeten of gedronken".

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar over het algemeen geeft ze goede tips. In het boek staan openingszinnen voor zakelijke conferenties, maar ook voor etentjes. Er staan gedragstips in, en manieren waarop je kan reageren om te voorkomen dat er een stilte valt in een gesprek. Verder bespreekt Fine een aantal situaties die je juist moet zien te voorkomen, en laat ze je bepaalde types mensen herkennen die je in een gesprek moet zien te vermijden, die ze bijvoorbeeld de monopolist, de onderbreker of de betweter noemt.
Tenslotte gaat Small Talk ook nog in op verschillende manieren om elegant afscheid te nemen, en, niet onbelangrijk, 'overleven in de singles scene'. Al met al een hele serie tips op het gebied van gedrag en contact, waarmee je in elke denkbare situatie uit de voeten kunt. Als ervaringsdeskundige is Fine er in geslaagd heel wat informatie te verzamelen waar vrijwel iedereen wel zijn voordeel mee kan doen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Debra Fine
Small Talk - De kunst om een onderhoudend gesprek te voeren
214 bladzijden
Uitgeverij: J.H.Gottmer/H.J.W.Becht BV
ISBN: 90-683-4208-8
Adviesprijs: 13,50 euro

Bestel Online!

Small talk
D. Fine