Rebuilding Lives

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In minder dan 100 minuten veranderde het leven van duizenden mensen. Ze verloren hun geliefde tijdens de terroristische aanslag op de Twin Towers in New York. De Verenigde Staten huilde. De inwoners waren aangeslagen, bang en kwaad op de terroristen.

In de documentaire After 9/11 - Rebuilding Lives kijken we naar vier verschillende verhalen van slachtoffers. Zo is er een vader die zijn zoon zoekt. Hij was brandweerman en is hoogstwaarschijnlijk omgekomen tijdens de ramp. Iedere dag gaat zijn vader naar het rampgebied om daar samen met een andere zoon in het puin te zoeken naar een teken van zijn zoon. Helaas vinden ze hem niet. Dit is een heel aangrijpend verhaal. Iedere keer als ik ze weer bezig zie tussen die puinhopen vraag ik me af waar ze de kracht vandaan halen.

Dan is er het verhaal van een accountant die werkte in de Twin Towers werkte. Hij is van boven naar beneden gerend. Hij heeft de ramp overleefd, maar meer dan vijftig procent van zijn lichaam is ernstig verbrand. We zien hoe hij zijn leven weer oppakt. Een nieuw leven. Of hij daar blij mee moet zijn, weet hij niet. Toch gaat hij door.

Verder zien we hoe het leven van een jonge vrouw beheerst wordt door het gemis van haar man, de vader van haar kinderen. Ze kan er niet mee omgaan en dan heeft haar dochtertje ook nog eens een hartafwijking. Helaast wordt er weinig aandacht besteedt aan wat deze vrouw nu werkelijk voelt na de ramp. Het verhaal gaat meer over haar dochtertje. Dat is jammer. Ook het de fragmenten waarin twee studenten, die de ramp zagen gebeuren, hun verhaal vertellen zijn niet van extra waarde. Volgens hun in Amerika door deze terreurdaad sterker geworden en eentje ontdekte op 11 september dat de wereld niet zo perfect was als hij dacht.

Wat ik erg jammer vind, is dat dit fragmenten zijn uit de eerste jaren na de ramp. We zijn nu bijna vijf jaar verder en ik ben nieuwsgierig naar hoe het nu met de mensen gaat. After 9/11 is een indrukwekkende documentaire, maar hij had beter kunnen zijn. Nu blijven we toch erg op de oppervlakte en zien we de verhalen die veel vaker voorbij komen. De diepgang mis ik een beetje. Helaas.

Afbeelding verwijderd door redactie

After 9/11 - Rebuilding Lives
Tijd: 55 minuten
Adviesprijs: 9,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar