America 911: We will never forget

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vandaag precies vijf jaar geleden wordt Amerika het slachtoffer van een terroristische aanslag als twee gekaapte vliegtuigen zich op 9/11 in de Twin Towers boren. Waar de meeste New Yorkers na de eerste inslag in de noordelijke toren nog denken aan een afschuwelijk ongeluk, wordt al snel duidelijk dat het om iets veel ergers gaat als het tweede vliegtuig zich op de zuidelijke toren stort.

Na een uur komt ook het bericht over een derde vliegtuig dat op het Pentagon in Washington terecht is gekomen, weet Amerika genoeg: dit gaat om een terroristische aanslag. Even later is er ook het bericht van een neergestort vierde vliegtuig in de buurt van Pittsburgh. Een enkeling in New York beseft zich op dat moment dat het ergste nog moet komen: het instorten van beide torens. De hele wereld ziet hoe de Twin Towers zomaar ineens verdwijnen in een grote stofwolk en niet meer tevoorschijn komen. Hét herkenningspunt van New York City, de monumenten van Amerika zijn in één klap weg?

In de eerste uren na de aanslagen verandert 'The Big Apple' in een stad in rouw. Manhattan ziet eruit alsof er een nucleaire winter heeft plaatsgevonden: anderhalve meter puin op straat met genoeg beton voor een voetpad van New York City tot Washington DC, genoeg staal voor twintig Eiffeltorens en ruim vijf hectare glas. Overal in de stad staan vrijwilligers klaar om gewonden te helpen, maar het blijft akelig stil. Niet alleen onder de werkenden zijn veel doden te betreuren, ook de brandweer lijdt grote verliezen.

Toch lijken de aanslagen toch nog iets goeds gebracht voor New York: de saamhorigheid is groter dan ooit tevoren. Na een week lijkt het gewone leven weer een beetje op gang te komen en zijn overal in de stad de Stars & Stripes te zien. Amerika is trots op z'n land en toont dat met de nationale vlag. Tegelijkertijd beseft iedereen zich dat de skyline van New York voorgoed is aangetast en dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

De terroristische aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001 en de aanval op het militaire hart van de Verenigde Staten, het Pentagon, heeft het leven van de Amerikanen en van vele mensen over de hele wereld veranderd. De journalisten van Camera Planet zijn net als andere aanwezigen mensen als jij en ik die zich beseffen dat zich voor hun ogen een drama voltrekt. Dat is soms te merken door de rommelige beelden, maar zeer begrijpelijk. De reacties van ooggetuigen, waaronder een Nederlander, zijn eensgezind: er is ongeloof en verbijstering. Het bijbehorende nummer 'Overcome' van Live vat alles eigenlijk samen: dit mag nooit weer gebeuren?

America 911: We will never forget
Speelduur: 64 minuten
Adviesprijs: 8,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar