Vicky Halls - Wat uw kat u vertelt

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wat is eigenlijk probleemgedrag bij katten? Dat is de vraag waarmee dit boek begint. Een goede vraag, want in veel gevallen is probleemgedrag vaak normaal gedrag voor katten. Het levert problemen op voor de mens. Zo zijn veel baasjes er absoluut niet blij mee als de kat ineens aan komt zetten met een muis of een vogel. Maar voor de kat is dit volkomen normaal. Aan de hand van dit soort voorbeelden bespreekt Halls diverse onderwerpen, met voorbeelden van gezinnen waar ze als therapeut mee heeft gewerkt.

Halls heeft zich duidelijk verdiept in het gezichtspunt van de kat, en weet heel goed duidelijk te maken dat in vele gevallen dan ook het baasje het probleem is. Dit beschrijft ze op een heel heldere, maar zeker niet beschuldigende manier. Het is juist opvallend hoeveel begrip ze toont voor de katten 'bezitter', die het soms niet helemaal of helemaal niet goed doet. Ze maakt ook heel goed duidelijk dat je als mens goed moet begrijpen dat het zeker niet de bedoeling is van de kat om jou te pesten, ook al lijkt dat soms zo. Maar als je kat bijvoorbeeld aldoor op je dekbed poept, dan is daar een reden voor. Wat deze reden is, dat is voor de meesten onder ons echter niet duidelijk en dan komt de expertise van een kattentherapeut goed van pas.

Afbeelding verwijderd door redactie

Helaas zijn niet alle problemen op te lossen. Soms kan een baasje onrealistische verwachtingen hebben, of zijn gewoon de karakters van baas en dier onverenigbaar. Maar in de meeste gevallen weet Halls toch wel een oplossing te vinden. Ook al zijn die oplossingen soms enigszins orthodox. Zo adviseerde ze eens een klant om een tijd lang binnenshuis stevige leren laarzen te dragen, zodat de kat haar enkels niet meer aan kon vallen. Uiteraard was dat slechts een deel van het programma en nadat het gezin alle anderen adviezen had opgevolgd viel de kat de vrouw niet meer aan en kon ze weer zonder laarzen door het huis lopen.

Andere onderwerpen die in dit boek worden besproken zijn bijvoorbeeld onzindelijkheid, agressie tussen katten onderling, medische en neurologische problemen, specifieke tips voor binnenkatten en de relatie tussen kat en 'baasje'. Vrijwel alle onderwerpen worden geïllustreerd met praktijkvoorbeelden, die allemaal uitgebreid en waar mogelijk met humor beschreven zijn. De ondertitel van Vicky Halls eerste boek luidde: Als het aan de kat lag, dan las u dit boek. Wat mij betreft geldt dit ook voor dit tweede boek. Ren naar de boekhandel en koop beide boeken! Want de tips en adviezen die Halls geeft zijn nuttig en misschien zelfs onmisbaar voor iedereen die met één of meerdere katten samenwoont, zefs voor de 'gevorderden' onder ons!

Afbeelding verwijderd door redactie

Vicky Halls
Wat uw kat u vertelt - Meer kattengeheimen
256 bladzijden
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 90-225-4451-6
Adviesprijs: 16,95 euro