James Morrison - Undiscovered

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

James Morrison, afkomstig uit het plaatsje Rugby, kent een moeilijke jeugd. Zijn vader verlaat het gezin - met moeder en twee broers - al vroeg in James? leven. Vanwege geldzorgen verhuist de familie regelmatig van plek naar plek. De dingen die hij in zijn jonge jaren meemaakt, gebruikt Morrison als inspiratie voor het schrijven van zijn eigen nummers. Daardoor is Undiscovered vooral ook een heel persoonlijke plaat geworden. Zo gaat het titelnummer over een overleden jeugdvriend en is This boy bedoeld voor zijn moeder.

De plaat begint lekker swingend met Under the influence, die je meteen het idee geeft dat je een echte soulplaat hebt opgezet. En die lijn wordt eigenlijk elf nummers lang doorgezet. De nummers zijn erg prettig in het gehoor liggend en de soul druipt er vanaf. Wat mij vooral erg opvalt, is de stem van Morrison. Als je niet beter wist, zou je denken dat je zit te luisteren naar een type zanger als Marvin Gaye of Stevie Wonder. Dat zijn ook twee namen die al snel bij je opkomen als je singer-songwriter Morrison hoort zingen, zijn stem toont wel enige gelijkenis. Je wordt ? mede door het gebruik van de juiste instrumenten ? als het ware mee terug genomen naar de jaren ?70.

Toch gek om te bedenken dat Morrison twee jaar geleden nog een baantje als schoonmaker had. Gelukkig was er een oplettende platenbaas die de jonge zanger opmerkte en hem de kans gaf een plaat te maken. Anders was ons iets heel moois onthouden gebleven. Zo vind ik niet alleen de single, maar ook The letter een juweeltje. Wat mij betreft is James Morrison echt een artiest voor de toekomst. Deze cd, waar je ook heerlijk op kan relaxen, zal voorlopig niet uit m?n cd-speler verdwijnen ben ik bang? Tip voor de liefhebbers: op 20 november staat James Morrison in de Melkweg in Amsterdam.


Tracklist
1. Under the influence
2. You give me something
3. Wonderful world
4. The pieces don?t fit anymore
5. One last chance
6. Undiscovered
7. The letter
8. Call the police
9. This boy
10. If the rain must fall
11. The last goodbye

James Morrison
Undiscovered
Label: Polydor
Speelduur: 44 minuten
Website: James Morrison
Adviesprijs: 19,99 euro