Hoop en andere gevaarlijke verlangens

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Laila Lalami volgt vier wanhopige mensen die grof geld hebben betaald om vanuit Marokko in een rubberbootje illegaal de Straat van Gibraltar over te steken om in Spanje een beter bestaan op te bouwen. Ze denken dat ze netjes op een veilige plek op het strand worden afgezet, maar daar is niets van waar. Ze moeten zwemmen of ze nu kunnen of niet en hopen dat ze op het strand niet meteen mee worden genomen door de politie.

Iedere vluchteling heeft zijn eigen verhaal. Halima woont in de sloppenwijken van Casablanca en heeft een man die al haar geld uitgeeft aan drank. Hij is altijd dronken. Ze wil van hem scheiden, maar omdat dat niet zo makkelijk gaat, wil ze naar Spanje. Murad heeft genoeg van zijn baantje als gids in Tanger. De toeristen zijn ongeïnteresseerd en hij beleeft er geen plezier aan. Aziz hoopt op een betere baan en toekomst in Spanje en laat daarom zijn toegewijde vrouw, familie en vrienden achter. Studente Faten is een godsdienstfanate. Ze ligt overhoop vanwege haar geloof met de vader van een vriendin. De man is ontzettend invloedrijk en heeft er geen moeite mee om haar toekomst in Marokko te verpesten.

In Hoop en andere gevaarlijke verlangens lees je eerst over de vluchtpoging. Daarna lees je pas wat de mensen er toe heeft gedreven om hun leven te riskeren. Of de beloningen het gevaar waard zijn geweest, lees je in de laatste hoofdstukken van het boek. Het zijn echt vier uiteenlopende verhalen en wat er van de mensen is geworden, is helemaal bijzonder. Wat een fantasie heeft die Laila Lalami.

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. De schrijfster verwoordt de gevoelens van de vluchtelingen zo goed. Als lezer leef je echt met de hoofdpersonages mee. Hoop en andere gevaarlijke verlangens is echt een fascinerend boek. Een boek dat de anonieme vluchtelingen uit de kleine berichtjes in de krant een gezicht geeft. Laila Lalami - die inmiddels in de VS woont- is met haar geweldige debuut al genomineerd voor verschillende prijzen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Laila Lalami
Hoop en andere gevaarlijke verlangens
160 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN: 90-583-13-905
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

Hoop en andere gevaarlijke verlangens
L. Lalami