Koefnoen: satire voor iedereen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Seizoen 1

Het eerste seizoen bestaat uit dertien afleveringen, die in het najaar van 2004 op tv te zien waren. Vooral politici moeten het in dit seizoen ontgelden. Gerrit Zalm, Jozias van Aartsen, Jan Peter Balkenende, Mat Herben, Wouter Bos en Geert Wilders worden stuk voor stuk geïmiteerd door Groot en Schumacher. Ook George Bush, John Kerry en ons eigen koningshuis zijn onderwerp van spot. Erg leuk zijn de imitaties van Char het medium en Ivo Niehe. Op hilarische wijze doet Paul Groot de TV-showpresentator na, die zichzelf zó geweldig vindt, dat hij zichzelf maar gaat interviewen.

Seizoen 2

Het tweede seizoen telt tien afleveringen die vorig jaar herfst werden uitgezonden. In dit seizoen worden vooral tv-programma's op de hak genomen. Zomergasten, Per seconde wijzer, Big Brother (Big Baarmother) en Andere Tijden passeren de revue. De celebrity soundbites, die elk seizoen terugkeren, zijn wat mij betreft het leukst. De korte sketches waarin bekende Nederlanders worden nagedaan zijn een genot om naar te kijken. John de Mol, Bennie Jolink, Ali B, Joop Braakhekke, Midas Dekkers, Geert Mak, Jan Mulder; ook zonder naambordjes weet je wie de acteurs moeten voorstellen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Seizoen 3

Dit voorjaar was het derde seizoen op de buis te zien. In dit seizoen is het de beurt aan RTL Boulevard, Baantjer en Groeten uit de Rimboe om geparodieerd te worden. De Baantjer-persiflage is ijzersterk. Tussendoor is er ook een zogenaamde sms-actie. 'Denk jij dat je weet hoe vaak deze aflevering van Baantjer al is herhaald? Sms dan: 'ik denk dat ik weet hoe vaak deze aflevering van Baantjer al is herhaald', naar 3040.' De RTL Boulevard-parodie is al helemaal geweldig. Plien geeft een hilarische imitatie van Fiona Hering en Paul Groot zet een meesterlijke Albert Verlinde neer. Ook leuk is 'de slecht georganiseerde misdaad', waarin onder andere Jack Wouterse zijn opwachting maakt. Keer op keer gaat er van alles fout bij een bende stuntelige dieven. Elke keer dat ze iets ondernemen, sneuvelt één van de bendeleden. 'Oeps!'

Bonusmateriaal

De bonusdisc bevat een kerstspecial, twee oudejaarsspecials, een kijkje achter de schermen en enkele gesneuvelde scènes. De Oudejaarsspecial van 2004 is niet veel meer dan een compilatie van de leukste sketches van het betreffende seizoen. De special van 2005 - 'het gala van het gouden ding'- is wel erg leuk. Ook de kerstspecial van 2004, A Koefnoen Carol, is zonder twijfel de moeite van het kijken waard. Fantastisch 'sprookje', waarin de evenbeelden van Gerrit Zalm, Jan Peter Balkenende en zelfs de geest van Pim Fortuyn een hoofdrol spelen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Gouden duo

Paul Groot en Owen Schumacher bewijzen een gouden duo te zijn. Ze begonnen als sidekicks bij Kopspijkers, maar doen het nog beter op eigen benen. Vooral Paul Groot is een multitalent. Hij kruipt net zo makkelijk in de huid van Ivo Niehe als in die van Henk Westbroek. Wat ik niet helemaal begrijp, is wat Marjan Luif bij Koefnoen doet. Bij haar kan ik moeilijk de neiging onderdrukken om op de fast forward-knop te drukken. Ieder personage dat ze speelt lijkt hetzelfde en ze acteert wat mij betreft humorloos. Plien en Bianca zijn dan weer wél helemaal Koefnoen.

Koefnoen kreeg in 2006 de Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma van het seizoen met de kwalificatie 'satire die verder gaat dan louter imitatie'. Wat mij betreft geheel terecht. Met ruim veertien uur kijkplezier heb je met deze dvd-box zeker waar voor je geld. Het is een aanschaf waar je nog jaren plezier van hebt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Koefnoen seizoen 1 t/m 3
Met o.a. Paul Groot en Owen Schumacher
Tijd: 840 minuten (4 dvd's)
Adviesprijs: 32,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar