Gezelschapsdame gaat terug in de tijd

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog wordt het 9-jarige meisje Chiyo samen met haar oudere zus Satsu van haar familie gescheiden en verkocht aan een geishahuis (okiya) in Kyoto. Nadat een ontsnappingspoging met haar zus mislukt en ze bericht krijgt dat haar ouders zijn overleden, wordt ze al snel het mikpunt van de populaire geisha Hatsumomo. Die ziet in haar een concurrente voor de toekomst en probeert het haar zo moeilijk mogelijk te maken.

Chiyo weet zich echter te verzetten. Met hulp van Hatsumomo's concurrente Mameha groeit Chiyo in de loop der jaren uit tot de beroemdste geisha van Japan, Sayuri. Alle machtige mannen zijn onder de indruk van haar verschijning, maar zelf wordt ze achtervolgd door haar geheime liefde voor die ene man die buiten haar bereik ligt, Ken. Hij is voorzitter van een groot bedrijf en heeft haar ooit getroost als jong meisje. Sindsdien is ze heimelijk verliefd op de man, maar als gezelschapsdame mag Sayuri geen liefde kennen. Als de voorzitter haar dan ook nog met een Amerikaanse officier aantreft, lijken haar kansen voorbij.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Persoonlijk vind ik het wat lang duren voor de film echt tot leven komt. Ruim drie kwartier wordt het verhaal van de 9-jarige Chiyo vertelt, dan zijn we ineens een paar jaar verder en wordt ze door geisha Mameha 'gekocht'. Het is mooi om te zien hoe Chiyo zich ontwikkeld van een gewone 'dienstmeid' tot de echte geisha Sayuri. Door de prachtige decors - de set werd in slechts vijftien weken opgebouwd ergens in een afgelegen gebied in Amerika - en kleding waan je je als kijker al snel écht een beetje in Azië. Dat de film hiervoor dan ook een Oscar won, is niet zo verwonderlijk.

Als extra staan er vier korte documentaires op de dvd. In Geisha Bootcamp wordt de intensieve training getoond die de acteurs en actrices moesten ondergaan om de sfeer zo waarheidsgetrouw als mogelijk te laten zijn en in Building the Hanamachi wordt duidelijk hoe de set tot stand is gekomen en hoe deze op verschillende manieren wordt gebruikt in de film. The Look of a Geisha laat zien welke belangrijke rol de kimono speelt in het verhaal en The music of Memoirs toont een gesprek met componist John Williams (onder meer bekend van Harry Potter en Star Wars), die zichzelf heeft gemeld om de muziek voor deze film te mogen maken.

Memoirs of a geisha
Met Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh, Gong Li e.a.
Speelduur: 139 minuten
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar