Het ware verhaal achter CSI

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
"Aanvankelijk was bloed iets dat je opruimde. Mensen beseften niet dat het van belang was voor het onderzoek. Er is sindsdien veel veranderd."
Forensisch onderzoeker

Dit is een van de vele citaten uit het boek. Ze zijn vaak grappig maar niet bijzonder leerzaam. Voor het informatieve deel zijn er de langere verhalen, die over een bepaald aspect van de keten gaan. Met de keten wordt het hele proces bedoeld; van de ontdekking van het lijk tot de rechtszaak waarbij de dader (hopelijk) gestraft wordt voor zijn of haar daad.

Het boek is dan ook opgedeeld in negen hoofdstukken die gaan over een bepaald aspect van de keten zoals interpretatie van een plaats delict of het lijk als bewijsmateriaal. Zo beschrijft een forensisch antropoloog een zaak waarbij drie lijken gevonden werden in een bos. Van de lichamen waren alleen de botten nog over. Door naar de positie van deze botten te kijken, en dit te combineren met informatie over de schotwonden konden hij en zijn collega's de zaak oplossen. Al die verhalen en citaten gecombineerd laten zien dat de werkelijkheid nog vreemder of gruwelijker kan zijn dan de verhalen die we wekelijks op televisie kunnen zien.

Afbeelding verwijderd door redactie

Hoewel ik een grote fan ben van de serie CSI en ook wel weet dat sporenonderzoek er in de werkelijkheid heel anders aan toe gaat, komt dit boek niet in mijn lijst van favorieten. Doordat het in dit boek niet gaat om één verhaallijn, maar om korte verhaaltjes/ getuigenissen over een bepaald onderwerp ( bijvoorbeeld DNA), vond ik het moeilijk mijn aandacht erbij te houden en het boek uit te lezen. Maar voor de echte liefhebbers van sporenonderzoek en alles wat daarbij komt kijken, die graag willen weten hoe de diverse professionals (bijvoorbeeld) een moordzaak in de werkelijkheid behandelen, is het een zeer interessant boek om in de kast te hebben staan.

In Nederland hebben we onze eigen CSI's en die zijn (grotendeels) werkzaam voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat in Den Haag gevestigd is. Naast het verrichten van onderzoek in strafzaken en het uitvoeren van research en development dient het NFI ook als kennis- en expertisecentrum. Mocht je willen weten welke opleiding je moet hebben om te kunnen werken als Nederlandse CSI, kijk dan eens op de website van het NFI.

Afbeelding verwijderd door redactie

Connie Fletcher
Crime Scene Investigations
350 bladzijden
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh
ISBN: 90-245-5574-4
Adviesprijs: 19,95 euro