Vrienden voor altijd?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Cameron werkt een aantal jaren na de breuk van de vriendschap met Sonia voor professor Oliver Doucet. Ze woont bij hem in huis, doet zijn administratie en zal na zijn dood zijn memoires gaan schrijven.

Acht jaar na het stuklopen van de vriendschap krijgt Cameron een brief van Sonia. In deze brief nodigt Sonia Cameron uit voor haar bruiloft en daarbij zet ze ook een aantal gevoelens op papier. Ze geeft aan dat ze het erg jammer vindt dat de vriendschap voorbij is en dat ze eigenlijk wilde dat Cameron haar getuige zou zijn. Dit hadden ze immers vroeger als zo vaak besproken. Sonia schrijft dat ze niet verwacht een reactie te krijgen.


Pakket voor Sonia
Cameron reageert inderdaad niet op de brief en haar dagelijkse leven gaat gewoon door. Een aantal maanden later overlijd de professor. De professor laat een pakketje achter. Het pakketje is voor Sonia bedoeld en Cameron zal dit pakket persoonlijk bij haar af moeten leveren.

Cameron staat in dubio, moet ze zijn laatste wens respecteren of doen alsof ze het pakketje niet heeft gezien? Cameron besluit met het pakketje op zoek naar haar vroegere vriendin. Door deze zoektocht wordt duidelijk om welke redenen de vriendschap tussen Cameron en Sonia is stukgelopen.


Zoektocht naar het verleden
Tijdens de zoektocht naar Sonia komt Cameron in aanraking met haar eigen verleden en ontmoet ze een aantal mensen die invloed hebben gehad op de vriendschap. In flashbacks wordt daardoor voor de lezer duidelijk wat er exact gebeurd is.

Cameron komt aan het eind van het verhaal, wanneer het verhaal van de stukgelopen vriendschap duidelijk is voor de lezer, in contact met Sonia. Kan het verleden opzij worden gezet of heeft dit zoveel invloed op hun relatie dat de vriendschap nooit meer goed zal komen?


Vriendschap voor het leven?

Het boek vertelt alleen het verhaal van Cameron. Zij kan haar kant van het verhaal vertellen, maar door de manier waarop ze het verhaal vertelt wordt de hele vriendschap tussen Sonia en Cameron duidelijk. Helaas kan ik niet echt ingaan op de mensen die Cameron ontmoet omdat dit teveel zou verraden over de afloop van het verhaal...

Vrienden voor altijd is op een leuke manier geschreven. De stijl van Leah Stewart is kernachtig en ze observeert de beide hoofdrolspelers goed. Ook al wordt het verhaal alleen vanuit Camerons kant beschreven, je hebt echt het idee dat ze de vriendschap op een neutrale manier beschrijft.
Vrienden voor altijd is een aanrader voor mensen die zelf in het verleden ook al eens een goede vriendschap hebben verloren. Na het lezen van dit boek krijg je een beter inzicht in de gevoelens van de 'andere vriend(in)'.

Vrienden voor altijd
Leah Stewart
255 bladzijden
Uitgeverij: A.W Bruna Uitgevers
ISBN: 90-229-9219-5
Adviesprijs: 16,95 euro