Mijmermuziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Leoni is een muzikale duizendpoot, maar haar hart ligt bij de Folk: muzikale verhalen omlijst door een sobere begeleiding van gitaar, drum en wonderschone pianoklanken. Op het podium staat een vrouw in een comfortabele broek en een jas vol kleuren. De jas is symbolisch voor de vele windstreken van waaruit Leoni zich laat inspireren. De liedjes uit het repertoire van Heart Strings & Loose Ends hebben als gemeenschappelijke deler dat ze grote emoties klein maken.

Als Leoni begint te zingen, houdt de zaal verrast de adem in. Leoni's stem is loepzuiver en leeftijdloos. Als ik later haar cd beluister, valt me dat opnieuw op. Leoni klinkt zacht, scherp, helder en doorzichtig, maar nooit eentonig. Ze is een ware virtuoos en kan met haar stem, afhankelijk van het lied dat ze zingt, oud, jong, fris of doorleeft klinken. De teksten zijn echter altijd goed te verstaan en ook haar Engelse uitspraak is opvallend goed.

In het theater licht Leoni haar nummers stuk voor stuk toe. Waarom heeft ze juist deze song gekozen, wie raadde hem haar aan en welke herinneringen heeft ze er aan. Ze haalt het publiek daardoor dicht bij zich en geeft het gevoel op visite te zijn bij de zangeres. Het concert wordt hierdoor heel intiem. Op de cd blijven de praatjes achterwege, maar ook hier vertelt Leoni je persoonlijk een verhaal. De liedjes worden klein, zonder veel bombarie, gebracht en zijn prachtig in hun eenvoud.

Het valt me op dat mijn gedachten gaan dwalen als ik naar Leoni luister. In het theater overviel me dat, maar bij de cd is dat nog veel duidelijker. Je vervalt in een overpeinzing, waarbij de kern van de liedteksten je meevoert.

De muziek zou het als achtergrond van een intiem etentje zeer goed doen, maar krijgt daarmee niet genoeg eer. Leoni's stem en muzikale begeleiding zijn dusdanig harmonieus op elkaar afgestemd, dat je aan het mijmeren slaat en volledig tot rust komt. De verhalende kracht van de liedjes en van de manier van performen, houdt me echter wel bij de les. Ik hoor dan ook elk woord en elke achterliggende betekenis.

Op zowel de cd als het theaterconcert is één steekwoord van toepassing: kwaliteit. Natuurlijk is er verschil. Zo heb je in het theater interactie, Leoni en haar bandleden hebben zichtbaar plezier in wat ze doen. Dat weten ze ook goed over te brengen op het publiek. In het theater let je ook op andere zaken. Hoe zien de bandleden er uit en wat doet het publiek. Als ik de cd opzet doet alleen de muziek zijn werk en kan ik me volledig daar op concentreren. Daarmee ontdek ik lagen die me in het theater waren ontgaan. En ik mijmer verder...

Heart Strings and Loose Ends is t/m maart 2007 te zien in de verschillende Nederlandse theaters. Een speellijst vind je op de website van Leoni Jansen. Daar is ook haar cd te bestellen.