Zathura - Een reis door het heelal

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als vader (Tim Robbins) op zaterdag toch weer naar zijn werk moet, vraagt hij zijn puberende dochter Lisa (Kristen Stewart) of zij er voor wil zorgen dat de broers het huis niet afbreken tijdens zijn afwezigheid. Lisa is echter niet van plan daar gehoor aan te geven en blijft lekker lui in bed liggen. Ondertussen starten Danny (Jonah Bobo) en Walter (Josh Hutcherson) het spel. Tot hun grote schrik worden ze belaagd door een meteorietenregen die dwars door het plafond naar beneden komt. Als ze naar buiten willen rennen, merken ze tot hun stomme verbazing dat het hele huis in de ruimte zweeft. Zathura, het ruimteavontuur is begonnen.

De jongens brengen het spel al snel in verband met hun onwerkelijke situatie en het is logisch dat ze verder gaan met de volgende ronde. Met elke ronde wordt het spannender en gevaarlijker. Zo krijgen ze onder andere te maken met hagedismannen die het op hun gemunt hebben omdat ze honger hebben, krijgen ze hulp van een astronaut en worden ze zelfs geconfronteerd met de toekomst. Maar na zoveel avontuur verlangen ze steeds meer naar huis en er is maar één manier om weer in hun oude vertrouwde omgeving terug te komen: ze moeten het spel helemaal uitspelen.

Zathura wordt gepresenteerd als een vervolg op 'Jumanji'. Dat ligt volgens mij voornamelijk aan het feit dat het door dezelfde kinderboekenschrijver, Chris Van Allsburg, is geschreven. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar het grote verschil zit hem toch in het feit dat in 'Jumanji' de hoofdrol was weggelegd voor een volwassene (Robin Williams) en in Zathura de kinderen ook echt de hoofdrollen spelen. Dat maakt het voor de doelgroep denk ik een heel stuk aantrekkelijker omdat ze zich dan makkelijker kunnen identificeren.

Jon Favreau is geen grote bekende in de rol van regisseur. Na de komedie Elf (2003) is Zathura zijn tweede film en zijn derde film Iron Man zal pas in 2008 te zien zijn. De kans dat je hem als acteur in films voorbij hebt zien komen, is groter. In The Replacements heeft hij gespeeld met Keanu Reeves en Gene Hackman en in Daredevil met Ben Affleck, Colin Farrell en Jennifer Garner. Ondanks dat een van mijn favoriete acteurs Tim Robbins, maar eventjes zijn opwachting maakt in Zathura, heb ik toch weer van hem kunnen genieten. De jonge acteurs Jonah Bobo en Josh Hutcherson zijn met hun rol in deze film zelfs genomineerd voor een Young Artist Award. In de extra?s op deze dvd veel aandacht voor het maken van de film en waarom de regisseur bewust niet heeft gekozen voor computer gegenereerde effecten. We maken in The Cast nader kennis met de twee jonge hoofdrolspelers en natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan het spel Zathura in Making the Game.


Zathura

is een verhaal met een moraal. Uiteraard, want Amerikaanse films voor jeugdige kijkers worden daar nagenoeg altijd van voorzien. Maar het is een zeer onderhoudende film voor jonge kinderen alhoewel menig volwassene de rit ook wel zal blijven uitzitten. De komende maanden zullen we de kinderen weer binnenshuis moeten gaan vermaken en ze trakteren op een reis door de ruimte zal er in ieder geval voor zorgen dat ze het huis niet gaan afbreken.

Zathura
Met o.a. Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Kristen Stewart en Tim Robbins
Speelduur: 97 minuten
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar