Een stralende ster uit het Oosten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Joy Denalane is namelijk geboren bij onze oosterburen, om precies te zijn in Berlijn-Schönenberg en opgegroeid in Kreuzberg. Ze kwam ter wereld als derde van de zes kinderen van een Duitse moeder en een Zuid-Afrikaanse vader. Van haar vader komt ook die mooie achternaam Denalane, wat 'Stralende Ster' betekent in de Zuid-Afrikaanse taal Pedi.

Op haar 16e verliet ze haar ouderlijk huis en stortte ze zich in de Berlijnse muziekscene. Streetwise en ambitieus als ze was, trad ze al vrij snel op met lokale soul- en reggaebands als Culture Roots en Family Affair. Denalane verhuisde naar Stuttgart waar ze de producers DJ Thomilla en Tiefschwarz ontmoette. Met hen schreef en produceerde ze haar eerste internationale clubhit 'Music'. Ze kwam ook in contact met de hiphopformatie Freundeskries, die in haar een vrouwelijke tegenhanger vonden voor leadzanger Max Herre voor hun track 'Mit Dir'. Het duet werd in 1999 uitgebracht als een singel en werd een top-10 hit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het duet van Joy en Max Herre werd later ook nog eens bezegeld met een huwelijk.

Na twee jaar kreeg Joy een contract bij het label Four Music en begon ze te werken aan haar debuutalbum 'Mamani'; een album met een ambitieuze mix van R&B, Soul, Jazz, en Afro-Beat dat een mijlpaal is gaan vormen voor de Duitse soulmuziek. In 2003 ging Denalane op een solotoer en werkte ze onder andere samen met Youssou N'Dour, ASD en Till Brönner. In april van dit jaar richtte ze samen met haar man Max Herre hun eigen label Nesola Records op.


'Born & Raised' is haar eerste Engelstalige album, een zogenaamd cross-over-album. Een cross-over-album is een album, waarmee een artiest een overstap maakt van zingen in de moedertaal (Duits in dit geval) naar het Engels. Veelal om een groter publiek te bereiken en daarmee internationaal door te breken. Nadat 'Born & Raised' in augustus van dit jaar in Duitsland uitkwam, is het meteen op de tweede plek van de charts binnengekomen en werden er binnen no time 140.000 exemplaren van verkocht.

Er staan gastoptredens op van onder andere de legendarische Raekwon, Lupe Fiasco en Governor. Ik ken haar eerste album Mamani niet, maar dit album doet - net zoals de titel doet suggereren - muzikaal heel volwassen aan. Wellicht dat Joy Denalane hiermee haar eigen muzikale groei wilde laten zien. Het album is verder erg veelzijdig, funky en dynamisch. Persoonlijk vind ik haar klinken als een kruising tussen Mary J. Blige en Lauren Hill. Er zit zeker wel potentie in, maar of dít album echt vernieuwend is? Nou nee, maar wij zijn wellicht wat meer gewend op vocaal gebied dan onze oosterburen. Muzikaal gezien is het zeker een goed album en de cross-over naar Engelstalig is een slimme zet, dus wellicht dat we in de toekomst meer van deze dame zullen horen.

Joy Denalane
Born & Raised
Speelduur: 1 uur en 5 minuten
Label: Nesola Records
Adviesprijs: 20,99 Euro

Bestel Online voor slechts 15 euro!

Born & Raised
Joy Denalane