Freedomland

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Big Daddy

Maar detective Lorenzo Council (Samuel L. Jackson), die haar het verhoor afnam, is niet van gisteren en heeft grote twijfels betreffende de geloofwaardigheid van het verhaal dat deze vrouw (Julianne Moore) verteld. Toch start hij een grootschalig onderzoek in Armstrong, een overwegend zwarte wijk. Deze wijk is Council a.k.a. Big Daddy zijn wijk. Hij weet precies wat er reilt en zeilt en elke bewoner kent en respecteert hem. Deze bewoners zijn echter woedend op hem en zijn collega?s als hun wijk hermetisch wordt afgesloten. Terwijl de voornamelijk blanke politie daar op zoek is naar een jonge zwarte man die volgens Brenda de dader is, lopen ze spanningen in de wijk hoog op. De vrouw, Brenda Martin, is geen onbekende van de bewoners en de zus van een blanke politieagent. Coucil vreest dat het een kwestie van tijd is, voordat de bom in zijn wijk barst. Omdat Brenda redelijk apathisch is en niet echt meewerkt aan het onderzoek en hij nog steeds zijn twijfels heeft, schakelt de detective de hulp in van "the Friends of Kent ": een groep moeders die naar verdwenen kinderen zoeken. Met hen gaat hij samen met Brenda op zoek naar Cody die inmiddels 24 uur vermist is...

Afbeelding verwijderd door redactie

Boek

De film Freedomland wordt als thriller verkocht. Maar ik had tijdens het kijken meer het gevoel alsof ik naar een waargebeurde woensdagavond tv-film zat te kijken. En dat is misschien niet zo gek als je bedenkt dat Freedomland oorspronkelijk een roman van 550 bladzijden is. Richard Price schreef dit boek in 1998 geïnspireerd door waargebeurde feiten en hij bewerkte zelf het verhaal tot het filmscript. En in een film van anderhalf uur heeft hij simpelweg niet genoeg tijd en ruimte om de details van het oorspronkelijke verhaal heel te laten. Het verhaal in de film komt erg traag op gang en ik zit in spanning te wachten wanneer het spannend gaat worden. Maar dat gebeurt helaas niet... De details worden een klein beetje in het verhaal weggestopt en de rest mag je er zelf bij bedenken. Onder andere Racisme is het dieper achterliggende verhaal en dat komt ook wel naar voren door de confrontatie tussen de zwarte bewoners en de blanke politie. Ook detective Council heeft hier mee te maken.

Overtuigend

En alleen daarmee is Freedomland meer dan alleen een film over een vermist - mogelijk ontvoerd - kind. In deze film komt ook naar voren dat het in het leven draait om het maken van keuzes. Zowel Brenda als Council worden met de gevolgen daarvan geconfronteerd. Samuel L. Jackson zet zijn rol als doorgewinterde detective met de nodige problemen zeer overtuigend neer. Ik ben niet anders van hem gewend en vind het een genot om naar te kijken. Maar ook Julianne Moore is in haar rol als hysterische vrouw indrukwekkend genoeg om mij anderhalfuur te boeien. Helaas is het verhaal van de film Freedomland flinterdun. In plaats van twintig euro uit te geven aan deze dvd, kan je beter het boek (voor nog geen tientje) aanschaffen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Freedomland
Met o.a.: Samuel L. Jackson, Julianne Moore, William Forsythe, Ron Eldard en Edie Falcon
Speelduur: 108 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Adviesprijs: 20,99 euro

Bestel Online voor slechts 17,99!

Freedomland
Samuel L. Jackson