High Priestess of Soul

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nina Simone werd begin deze eeuw geboren als Eunice Waymon in het stadje Tryon, North Carolina. Ze bleek een wonderkind, dat al op vierjarige leeftijd iedereen verbaasde met haar geweldige pianospel.
Op haar zeventiende vertrok Eunice Waymon naar Philadelphia, Pennsylvania, waar ze pianoles gaf en andere artiesten begeleidde. Het pianospelen leerde ze verder op de prestigieuze Juilliard School of Music in New York City; gesponsord door geld van weldoeners die hun hoop op deze eerste zwarte concertpianiste hadden gevestigd.

Ze stortte zich daarna op de blues en jazz in Atlantic City en nam de naam Nina Simone aan. "Nina" was het koosnaampje van haar vriendje voor haar (Spaans voor "meisje") en "Simone" verwees naar de Franse actrice Simone Signoret. Na haar verscheurende vertolking van George Gershwins "I loves you Porgy" (uit de musical Porgy and Bess), wat uiteindelijk haar eerste én enige Top-40-hit in de Verenigde Staten opleverde volgden meerdere hits, waaronder "My baby just cares for me". Nina Simone, de diva, was geboren!


Haar leven tekent zich verder door vele dramatische ups en downs. Geboren en getogen in de - destijds - zeer racistische Verenigde Staten, heeft Nina Simone zich er nooit echt thuis gevoeld. En ze uitte dat door zich in de jaren 60 aan te sluiten bij een burgerrechtenorganisatie en enkele politieke nummers op te nemen. Begin jaren 70 hield ze het - na onenigheid met platenmaatschappijen en de belastingsdienst en misbruik door managers en minnaars - voor gezien en vertrok ze naar Barbados. In de jaren daarna heeft ze ook nog in Liberia, Zwiterserland, Nederland én in Zuid-Frankrijk gewoond, waar ze in 2003 na een lang ziekbed eenzaam en verlaten overleed.

Nina Simone is wellicht de meest onbegrepen zangeres van de afgelopen eeuw. Haar reputatie stond bekend als zijnde lastig en wispelturig. Ook kwam ze soms wat hooghartig en gereserveerd over, maar zodra ze bij een optreden meer contact met het publiek kreeg leefde ze helemaal op. Haar gedrag is echter wat meer te begrijpen na het lezen van dit boek. Haar leven is een poel van pech, verdriet en tegenslag geweest en je bent uiteindelijk toch het product van je omgeving. David Brun-Lambert heeft met dit boek een prachtige en zeer boeiende biografie geschreven, die de diva Nina Simone met recht heeft verdiend.

Extra's

Het komt niet vaak voor dat er extra's bij een boek zitten. Allereerst zit er een cd bij genaamd Hidden Treasures, waar concertopnames op staan die nooit eerder zijn uitgebracht en tevens privé-opnames van repetities bij haar thuis. In het nawoord licht Nina Simones beste vriend en vaste begeleider de Nederlander Gerrit de Bruijn deze unieke cd Hidden Treasures nog even toe.
Verder bevat het boek vele foto's uit Nina Simones privécollectie, die nog nooit eerder zijn gepubliceerd.

David Brun-Lambert
Nina Simone - het tragische lot van een uitzonderlijke zangeres
384 bladzijden + bonus cd
Uitgeverij: Sirene b.v.
ISBN: 905-831-42-51
Adviesprijs: 27,50 euro

Bestel Online!

Nina Simone + CD
D. Brun-Lambert