Het Glazen Huis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

BNN, de AVRO en de Tros besloten in 2004 de strijd tegen de commerciële dagsoaps aan te gaan en brachten Het Glazen Huis op de buis. Er zouden 114 afleveringen worden gemaakt en de verwachtingen van de nieuwe concurrent van GTST waren hoog. De kijkcijfers bleven in de eerste weken echter ver onder de verwachtingen en lieten zelfs een dalende lijn zien. De oorzaken zouden het afwijkende uitzendschema en de 'ingewikkelde' en kille verhaallijnen over het bedrijfsleven en de politiek zijn. Daarom legde de producent vanaf aflevering 30 meer nadruk op de menselijke relaties, maar ook dat mocht niet baten. Na 61 afleveringen viel het doek.

Ruim anderhalf jaar na de laatste aflevering is de dvdbox van Het Glazen Huis verschenen. Meer dan 30 uur intrige, politiek en media. Naast het feit dat ik er eens lekker voor ga zitten omdat ik het grootste gedeelte van de oorspronkelijke uitzendingen heb gemist, ben ik erg benieuwd naar de extra's. Die zijn er echter niet. De box bevat zes dvd's met daarop 61 afleveringen en geen extra informatie. Jammer, ik had graag een making off of meer info over de cast willen lezen of zien. Per slot van rekening zijn dat niet de mindere goden onder de Nederlandse acteurs.

Afbeelding verwijderd door redactie

Mediatycoon Axel Westhof (Arnold Gelderman) en zijn vrouw Patricia (Willeke van Ammelrooy) staan aan het hoofd van een groot media-imperium. Hun gezin is doordrenkt van televisie en iedereen is min of meer aan het bedrijf verbonden. De vele verhaallijnen zijn duidelijk en bijna kinderlijk eenvoudig. Daar zit hem ook meteen de crux. Nergens gaat Het Glazen Huis de diepte in, misschien juist door het overvloed aan zijsprongen. In al die 61 afleveringen zijn er slechts enkele scènes die de kijker op het puntje van zijn stoel laten zitten. De verhalen kabbelen voort en er zijn geen cliffhangers. De kijker voelt geen verbondenheid met de personages.

De acteurs doen hun uiterste best. De crew ook. Je ziet dat Het Glazen Huis met zorg gemaakt is. De chemie ontbreekt echter. Op televisie veroorzaakte dat dramatische kijkcijfers, op DVD zorgt dat ervoor dat je regelmatig scènes wilt doorspoelen. Dat een van de sleutelfiguren halverwege de serie wordt vervangen, draagt ook niet bij aan boeiende televisie.

Een deel van de cast (Miryanna van Reeden, Mattijn Hartemink, Gonny Gakeer, Michiel de Jong en Lieke Antonissen) zet wel heerlijk soapwerk neer. Als zij in beeld zijn, begint er wat te broeien. Ook musicalsterren Leona Philippo en Oren Schrijver doen een goede duit in het zakje. Jammer genoeg zijn hun inspanningen niet voldoende om het verhaal op te krikken en de kijker bij de les te houden. Het geheel blijft zweven en raakt nergens een bodem. De interessant lijkende verhaallijnen blijken onverwachts doodlopende straatjes. Misschien had de serie nog een kans moeten krijgen, aan het eind werd het leuk. Maar om 61 afleveringen nodig te hebben voordat de kijker zich identificeert? Dat is wel een beetje lang. Ook op DVD.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het Glazen Huis
Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Miryanna van Reeden en Arnold Gelderman.
Tijd: 1840 minuten (6 DVD's)
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden

Bestel online!

Het Glazen Huis - Seizoen 1