Af en toe een glimlachje

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De omslag van het boek valt al enigszins tegen. Het doet eerder denken aan een streekroman dan aan een chicklit. De titel is ook enigszins misleidend. Hoewel hoofdpersoon Rachel in eerste instantie inderdaad denkt dat ze een soort vakantie tegemoet gaat, lijkt het me niet de bedoeling de lezeressen ook in die waan te laten als ze enkel het boek zien.

Het grootste probleem is echter dat het me maar niet lukt om Rachel sympathiek te vinden. Rachel wordt op een dag wakker in het ziekenhuis, na wat een zelfmoordpoging lijkt te zijn. Zelf is ze het daar helemaal niet mee eens, maar haar hele omgeving is ervan overtuigd dat ze verslaafd is aan drugs. Haar ouders dringen er op aan dat ze zich op laat nemen in een afkickkliniek en omdat Rachel denkt dat het een kliniek is waar ook beroemde sterren komen, stemt ze daar graag mee in. Ze is ervan overtuigd dat ze een vakantie tegemoet gaat in een soort ontspanningscentrum.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marian Keyes

Niets is echter minder waar, het is een heuse afkickkliniek zonder extra's als een sauna of fitnessruimte. Haar medebewoners zijn ook allemaal gewone mensen en niemand is beroemd. Rachel blijft echter weigeren haar probleem in te zien en slaagt er zelfs in de problemen van anderen te bagatelliseren. Als ze ontdekt dat iemand die ze als vriend ziet wel degelijk een drankprobleem heeft en zijn vrouw slaat, ontkent ze dat, want 'het is tenslotte zo'n aardige vent'.

Uiteindelijk komt ook Rachel er echter niet onderuit haar probleem onder ogen te zien en hoewel ze vanaf dat moment iets minder onsympathiek overkomt, is ze nog verre van aardig te vinden. Een beetje ongeduldig bleef ik doorlezen, in de hoop dat er toch nog iets van verbondenheid te vinden viel, maar dat bleef uit. En in de brede noemer chick-lit is dat toch wel een vereiste, een 'heldin' waarin je je dan misschien niet in kan leven, maar waarmee je op zijn minst mee kan voelen. En dat gevoel roept Rachel totaal niet op. Wil je graag weten hoe het er in een afkick-kliniek aan toe gaat, dan is dit boek zeer leerzaam. Voor al het andere hoef je het niet te lezen, want meer dan af en toe een glimlachje zal het je niet opleveren.

Afbeelding verwijderd door redactie
Marian Keyes
De vakantie van Rachel
432 bladzijden
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 90-443-1656-7
Adviesprijs: 17,50 euro