Eerlijke jazz van Ilse Huizinga

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Laten we er niet omheen draaien: Ilse Huizinga is een aantrekkelijke vrouw. Blonde krullen, benen tot aan de hemel en een killer-smile. Logisch dus dat ze iedereen stil krijgt als ze op het podium staat. Maar dat heeft ook zeker te maken met haar stem: ze zingt zwoel, loepzuiver en met een boel emotie.
?Dat vind ik zelf het allerbelangrijkste: dat het oprecht klinkt. Ik probeer me zoveel mogelijk in te leven in de tekst zodat luisteraars het gevoel krijgen dat ik het echt meen. Dat vind ik veel belangrijker dan een perfecte techniek of een staaltje stemacrobatiek. Vroeger dacht ik daar heel anders over: dan kon ik uren schaven aan één zinnetje. Dan was ik vooral bezig met indruk maken. Maar nu ik wat ouder ben, kuch, wil ik vooral eerlijk zingen.?

Terrorist

Ilse moet daarbij wel opboksen tegen een aantal vooroordelen: ?De meeste mannelijke jazzmusici zien zangeressen als onzekere musjes óf onhandelbare diva?s. Er doen ook diverse grappen over jazz-zangeressen de ronde: ?Hoe draait een jazz-zangeres een lamp in? Ze gaat staan en wacht tot de wereld om haar heen draait.? Ik werk zelf meestal met mannen die me het gevoel geven dat ze me respecteren. Misschien dwing ik dat af omdat ik mijn vak versta. Maar ik ben ook lekker lang, dat geeft ook een boel overwicht haha...

Muzikale echtgenoot

En gelukkig zijn niet alle mannelijke jazz-muzikanten ploerten. Want Ilse wordt op het podium en op cd?s begeleidt door haar eigen man, pianist Erik van der Luijt. Dat gaat meestal heel goed, maar het heeft ook wel eens tot conflicten geleid volgens Ilse. ?Vroeger konden we echt als kemphanen tegenover elkaar staan. Dan had hij een bepaald arrangement gemaakt dat ik in eerste instantie vreemd vond. Ik kwaad op hem, hij weer kwaad op mij. Maar ik heb hem gaandeweg leren vertrouwen en nu geniet ik er intens van om een stuk te zingen dat hij heeft gemaakt.?

Willeke

Ilse Huizinga heeft verder een onverwachte smaak, voor een jazz-zangeres: ?Willeke Alberti is fantastisch, die kan me zo ongelooflijk raken. Terwijl ze technisch gezien misschien geen briljante zangeres is. Beyoncé vind ik ook geweldig; ik bewonder haar intense manier van zingen. Maar vanzelfsprekend heb ik ook diepe bewondering voor jazzvrouwen als Billie Holiday, Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald.?

American Songbook

Het is daarom niet verwonderlijk dat Ilse onlangs haar zesde cd heeft opgenomen, vol ?klassiekers? die bekend zijn geworden door voornoemde zangeressen; Intimate Jazz Sessions genaamd. Niet de gemakkelijkste nummers om te zingen, omdat het zogenaamde ?signature songs? zijn. Toch besloot Ilse zich eraan te wagen omdat ze ze haar eigen interpretatie wilde geven. ?Ik wil geen imitator zijn, ik heb mijn eigen stijl. En ik hoop dat mijn versie van die nummers net zo aangrijpend is als die van de grote zangeressen.?

Vrouw.nl geeft vijf cd?s weg aan lezeressen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is hier te klikken en een mailtje te sturen met je gebruikersnaam en adresgevens ovv Ilse Huizinga

Ilse Huizinga
The Intimate Jazz Sessions
Ilse Huizinga treedt op 11 december om 21.00 uur op in the Sugar Factory in Amsterdam.