Je staat op de lijst!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
The last days of disco

is filmer Whit Stillman's vervolg op zijn Metropolitan en Barcelona. Een op de karakters gebouwde comedy over ambitieuze twintigers. Je kent het type wel: jong, goed opgeleid (ex-Harvard), op weg naar de top, yuppies. En... in de war over de liefde en het leven.
Charlotte en Alice werken voor een uitgever, maar kunnen zich amper veroorloven om een eigen appartement te hebben. Dus gaan ze 'hokken' met vage kennis Holly om de huur te kunnen betalen. In het weekend ontmoeten ze in 'hun' club vrienden die ze nog van vroeger van school kennen. Hun sukkelige collega Dan en assistent procurator Josh, die met een belangrijke zaak bezig is. Des werkt in hun favoriete club en dan heb je nog Jimmy, de snelle reclamejongen.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

NewYork - begin jaren 80

De film begint veelbelovend als de dames lopend bij de club aankomen, waar een gigantische rij buiten staat. Ze besluiten om eerst een rondje met de taxi te doen, om zo een grotere entree te maken en op die manier meer kans te krijgen om binnen te komen. Dat lukt hen dan ook, maar Jimmy met zijn reclameklanten heeft minder geluk en komt er mét hen gewoon niet in. De eigenaar heeft een hekel aan reclame-yuppies, vandaar.
Na een ruim een half uur kijken, begrijp ik nog steeds niet waar de film nou precies over gaat en ook mijn manlief is het spoor bijster. De namen van de karakters helpen ook niet echt: bijna alle mannen hebben éénlettergreperige namen zoals Des, Tom, Josh, Dan en Van. En qua uiterlijk lijken sommigen ook nog eens erg op elkaar. Verwarring alom.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De oude discomuziek die door de hele film heen te horen is, is wel heel erg lekker om te horen, dus we geven het nog niet op en kijken verwachtingsvol verder. Pas na een uur begint het een beetje spannend te worden, want assistent procureur Josh is de club aan het onderzoeken en Des laat hem zakken met geld zien die hij in de kelder heeft gevonden. Als een goede vriend waarschuwt Josh zijn buddy Des dat de zaak uit de hand begint te lopen, maar Des wil daar niets van horen.

Des blijkt homofiel te zijn. Ene Tom gaat vreemd met Alice en Alice loopt daarmee soa's op. Des weet van de vriendin van Tom en waarschuwt Alice te laat. Charlotte doet het met Jimmy, waar Alice vroeger op school een oogje op had. En Holly doet het een blauwe maandag met Dan. Des is stiekem toch geen homo en krijgt daarna wat met Alice en Josh vindt Alice eigenlijk ook leuk. Charlotte krijgt opeens een miskraam en Jimmy laat haar daarna in de steek. Josh betrapt Des met ene Francesca boven in de club. De club wordt opgedoekt door Josh en uitsmijter Van blijkt onder één hoedje te spelen met de belastingdienst.

Draad kwijt? Ja, dat waren wij ook al vrij vroeg in de film en nadat de film was afgelopen hadden we echt zoiets van 'Waar ging het nou eigenlijk over?' Vooral die laatste scene waarin iedereen in de metro opeens á la Fame begint te dansen sloeg hé-le-maal nergens op! De film bevat slappe dialogen, matig tot zeer slecht acteerwerk, vage scene-overgangen, verhaallijnen die er totaal niet toe doen en een overall verhaal van lik-me-vestje. What a waste of time... Deze film is uit 1998 en nu dus opnieuw uitgebracht op dvd, maar ik begrijp écht niet waarom! Jennifer Beals heeft er ook nog een ieniemienie rolletje in, maar ook dat mocht niet baten. Een comedy kan je het zeker niet noemen en als disco al niet dood was, dan heeft deze film disco zeker de das om gedaan...

Afbeelding verwijderd door redactie

Last days of disco
Met o.a. Kate Beckinsale, Chloë Sevigny
Tijd: 109 minuten
Adviesleeftijd: Alle
Adviesprijs: 15,99 euro