Strak

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Joep komt het podium op als eend. 'Een erg leuke opening, vindt u ook niet?' Vraagt hij aan het publiek. Bij het begin van de show is het publiek nog wat schuw, zo lijkt het. Later komt daar gelukkig verandering in. Van de eend gaat het over in vochtverlies. Iets waar de voorstelling om draait en in andere onderwerpen terugkomt. Strak gaat namelijk over het verhaal van een veertiger en de wetten van de zwaartekracht. Alles zakt naar beneden, behalve je tandvlees. Vochtverlies hoort bij het ouder worden, evenals haaruitval en de onvermijdelijke metamorfose.

Het hele programma vind ik een beetje onsamenhangend; het gaat van de hak op de tak. Ook stelt Joep Onderdelinden vragen aan het publiek zoals: Wat komt er nu? Heeft iemand nog wat? Leuk als er op gereageerd wordt, maar minder als er geen feedback komt vanuit de zaal. Als Joep halverwege de show instort komt er eindelijk wat reactie van het publiek. Zakdoekjes worden gegooid waar Joep meteen op inspeelt: 'Tempo? Is dat een hint?'

Wat wel sterk is zijn de verschillende typetjes. Zo is er Thijsje, de baby die Joep onder zijn hoede heeft genomen. Gevonden in de supermarkt. En de oma van Joep die sinds kort bij hem in huis woont, samen met haar buffetkast waar ze de hele dag in zit. Elk typetje heeft ook echt zijn eigen gedeelte in de show en wordt er echt bij getrokken; ze komen niet ineens vanuit het niets spontaan op. Persoonlijk vind ik de gemetamorfoseerde kabouter, die het plan heeft om de wereld over te nemen, het leukste typetje.

Al met al een redelijk leuke show met mindere en betere punten. Misschien ook niet helemaal mijn humor. Jammer dat het publiek erg stil was en blijkbaar alleen maar kwam om te kijken in plaats van ook feedback te geven. Wat ik ook jammer vind is dat er op de dvd geen extra?s staan.

Joep Onderdelinden - Strak
Tijd: ongeveer twee uur
Uitgever: CNR en Hard gelach
Adviesprijs: 19,99 euro