Nederhorror

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het begin van Dood Eind vind ik persoonlijk te gemaakt over komen. Je ziet korte scènes met de hoofdrolspelers voordat ze naar Schotland vertrekken. Het geluid past niet bij het beeld, alsof het er later overheen gezet is. Ik vraag me dus ook af hoe de rest van de film zal zijn, want als het de hele film zo is vind ik er niks aan.

Gelukkig is het geluid in Schotland al beter, het komt al echter over. Zeven vrienden zijn in Schotland op vakantie en zitten 's nachts in het bos bij een kampvuur. Alles is heel gezellig en er wordt over jeugdsentiment gepraat. Als Chris wegloopt om te gaan plassen leest hij met zijn zaklamp teksten op een steen en hoort hij een stem. 'Er zijn zeven doden. Ze heeft de doden begraven.' Bij het kampvuur is het nog steeds gezellig totdat Tim een hond ziet die op het groepje afkomt. Als ze proberen weg te komen springt de hond naar Sid toe. Bij Dood Eind hoef je dus niet tot het midden van de film te wachten totdat het een beetje spannend wordt. Dit zit gewoon al aan het begin.


Om aan de honden te kunnen ontsnappen zoeken Tim en Chris in de omgeving naar mensen of een huis. Als ze een oud vervallen huis vinden halen ze hun vrienden op. Iedereen is net op tijd binnen als de honden weer achter hen aan komen. Sid is er op dit moment erg slecht aan toe. De schrik zit er al goed in bij de groep vrienden. En net als ze denken veilig te zijn in het huis worden ze geconfronteerd met een nieuwe situatie. Er is iemand in het huis, maar wie of wat is het? De groep gaat op onderzoek uit.

Tijdens het verblijf in het huis gebeuren er allemaal rare dingen waardoor ze het liefst zo snel mogelijk weer naar buiten willen, maar dit is nog niet zo gemakkelijk. Hoe langer ze in het huis zitten, hoe meer ze van de geschiedenis te weten komen. Door een ontmoeting met een geest weet Barbara meer over de geschiedenis te vertellen.

Bijna op het eind van de film wordt ook precies duidelijk wie de geest is en wat er allemaal in de geschiedenis gebeurd is. Nu rest de vraag: Komen de vrienden ooit nog levend het huis uit?

Dood Eind viel mij achteraf erg mee. Het is een goede film en voor Nederlandse begrippen helemaal. Er zijn nog wel een aantal details waarvan ik denk, dat had je even duidelijker moeten maken in het begin. De groep vrienden blijkt touwen bij zich te hebben waar eerder nog helemaal niet over gesproken is. Als debuutfilm zou het veel slechter hebben gekund, vooral omdat er bijna geen geld was om deze film te maken.

Dood Eind
Bridge Pictures
Met o.a.: Anniek Pheifer, Everon Jackson Hooi, Victoria Koblenko en Mads Wittermans
Regisseur: Erwin van den Eshof
Tijd: 95 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar