Rechtmatige vergelding?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

'Vergelding laat je griezelen, sleept je mee en de ontknoping is bloedstollend', was de reactie van Trouw. Crimezone.nl gaat nog een stapje verder: 'Vergelding is een boek dat je jaren later nog in je hoofd hebt als 'die topper'. Een zeldzaam debuut.' Nou is het absoluut geen slecht boek, maar bovenstaande commentaren zijn misschien lichtelijk overdreven, omdat je niet gedurende het héle boek op het puntje van je stoel zit.

Vergelding van Jilliane Hoffman vertelt het verhaal van Cloë Larson (later in het boek C.J.) die op een wrede manier wordt verkracht en voor dood wordt achtergelaten, allemaal als ze bezig is af te studeren als juriste. Dan maakt het boek een sprong van een jaar of tien en lees je dat ze een succesvol openbaar aanklager is geworden in Miami. Ze heeft haar naam veranderd in C.J. Townsend en gaat onopvallend door het leven. Zo kan ze het verleden redelijk wegdrukken, tot het moment dat ze de stem van haar verkrachter herkent in de rechtszaal als die voorgeleid wordt voor een reeks seriemoorden. Haar zaak is verjaard, maar ze is vastbesloten hem te laten boeten. Volledig gefixeerd op wat hij haar heeft aangedaan, lapt ze een aantal wetten aan haar laars.

Vooral het begin is angstaanjagend. De hoofdpersoon zou iedere jonge vrouw kunnen zijn, jij, ik. Een man dringt het huis binnen en vanaf dat moment ? want je ligt te slapen ? ben je volledig aan hem overgeleverd. Na dat heftige begin gaat het boek meer verder als een psychologisch verhaal dan als écht een thriller. Dat aspect komt weer aan het einde van het boek, als je inmiddels al door hebt hoe het echt zit. Vooral het begin en het einde zijn vrij plastisch en bloederig. Bij de scène dat ze bruut verkracht gaat worden, wíl je eigenlijk niet verder lezen, omdat het het inlevingsvermogen te boven gaat.

Jilliane Hoffman is zelf openbaar aanklager geweest. Dat maakt nieuwsgierig naar haar inspiratiebron en naar haar vermogen zich in te leven in de psychopaten die ze schetst. Het boek blijft beter hangen dan een gemiddelde thriller door dat ethische aspect. Wat zou ík doen? Wat is je mening over een blijkbaar falend rechtssysteem voor beide partijen? De moordenaar/verkrachter staat op het punt om op verkeerde gronden berecht te worden. C.J.?s zaak is verjaard, hoewel het voor haar nooít tot het verleden zal gaan behoren. Mag je dan voor eigen rechter gaan spelen? Het zet je aan het denken en dat is goed. Hoffmans manier van schrijven is vlot, leesbaar en spannend. En natuurlijk ontbreekt de nodige romantiek niet. Dat maakt het een heerlijk 'ik-lees-het-weg-in-de-trein'-exemplaar, geleend bij de bibliotheek. Het is echter niet erg als het ontbreekt in de boekenkast.

Afbeelding verwijderd door redactie
Jilliane Hoffman
Vergelding
384 bladzijden
Uitgeverij: De Fontein / Poema-pocket
ISBN: 90-245-5881-6
Adviesprijs: ? 7,98

Bestel Online!

Vergelding
Jilliane Hoffman