Zeg maar nee...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het boek Zeg maar 'nee'... vertrekt Josie naar New York voor de bruiloft van haar nicht Martha. Haar eigenwijze kat (met de de naam The Cat Formerly Known As Prince) laat ze thuis achter, evenals haar maffe moeder (type Bridget Jones's mom) en haar bijna ex-man Damien die bij zijn nieuwe vriendin is ingetrokken. Eenzaam is ze echter niet voor lang, want al in het vliegtuig ontmoet ze een fijne vent: Matt Jarvis, die als rockjournalist naar Amerika komt om een jongensbandje te interviewen.

Matt en Josie delen bij aankomst in New York een taxi en omdat ze toch niemand anders kennen, spreken ze meteen af om samen het Vrijheidsbeeld te bekijken. Tja, waarom niet? Natuurlijk is het nog gezelliger dan verwacht en spreken ze 's avonds nog een keer af. Dit keer in een restaurant. Maar laat Matt nou net het adres kwijtraken...

Josie is ondertussen druk bezig met de voorbereidingen voor de bruiloft van haar nicht. Als ze voor de eerste keer Martha's aanstaande man ontmoet, valt haar mond open van verbazing. Gaat haar nicht met hém trouwen? Matt probeert in de tussentijd alles om Josie opnieuw tegen te komen. Maar of hem dat gaat lukken in die paar dagen dat ze in New York zijn?

Zeg maar 'nee'... bevat dezelfde ingrediënten als Matthews' andere boek, Van ruilen komt huilen. De ex-vriend (in dit geval ex-man) die tot inkeer komt, de gekke moeder en de in de steek gelaten vrouw die later in het boek de keus heeft uit meerdere mannen.

De mannen in Matthews' boeken hebben naar mijn mening iets teveel vrouwelijke eigenschappen. Ze zijn overdreven romantisch, tot over hun oren verliefd op iemand die ze amper kennen en doen werkelijk alles om die éne vrouw te bemachtigen. Na een date van een paar uur zoekt Matt stad en land (oké alleen stad, maar dan wel New York) af om Josie te vinden. Het toeval helpt hem een paar handjes en het boek eindigt -hoe kan het ook anders- als een sprookje. Realistisch is anders, maar ach, dat verwachten we ook helemaal niet van chicklit. Wel jammer is dat dit boek de herkenbaarheidsfactor mist. Het verhaal is net iets te onwaarschijnlijk om je te kunnen verplaatsen in de hoofdpersoon. Als je dit geen bepalende factor vindt, is Zeg maar 'nee'... een heel fijn happy book, waar chicklit-chicks zich zeker mee zullen vermaken.

Carole Matthews
Zeg maar 'nee'...
367 bladzijden
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN 10: 90-225-4602-0
ISBN 13: 978-90-225-4602-4
Adviesprijs: 10,00 euro