Een stoere bibliothecaris

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
The Librarian: Quest for the Spear

Aangezien ik het eerste deel nog niet gezien had, heb ik die eerst gekeken. Noah Wyle (uit ER) speelt de rol van Flynn Carson, een 30-jarige eeuwige student, die nog steeds thuis bij zijn moeder woont, die hem constant aan meisjes probeert te koppelen. Hij zit altijd met zijn neus in de boeken, maar ondanks alle wijsheid die hij uit zijn boeken heeft opgedaan, heeft hij nagenoeg nog helemaal niets van de wereld gezien. Om dat te stimuleren, verbiedt zijn professor hem nog langer studies te volgen en stuurt hij hem de grote boze wereld in 'om volwassen te worden'.

Op een dag krijgt hij een uitnodiging om te solliciteren op de functie van bibliothecaris oftewel The Librarian. Tot zijn grote verrassing wordt hij voor deze functie geselecteerd, maar de baan blijkt een ander soort bibliothecaris te zijn dan Flynn had verwacht. Hij maakt kennis met Judson (Bob Newhart), die hem wegwijs maakt in een enorme ondergrondse bibliotheek, waar de grootste schatten ter wereld verborgen zijn, onder andere het zwaard Excalibur, de Ark van het Verbond en de doos van Pandora. Deze moet hij bewaken met zijn leven! Diezelfde nacht nog wordt een stuk van de eeuwenoude Spear of Destiny gestolen door leden van de Serpent Brotherhood, een gevaarlijke sekte. Wie deze speer in handen heeft, bepaalt het lot van de wereld. Aan Flynn de taak om de overige twee delen van dit relikwie op te sporen, waarbij hij onverwachts hulp krijgt van Nicole Noone (Sonya Walger), die de bibliothecaris moet beschermen. Samen gaan ze op een gevaarlijke tocht die hen helemaal naar de Himalaya brengt, met de Serpent Brotherhood dicht op hun hielen.

Ondanks enkele 'foutjes' - een boek dat niet nat wordt, kleding die ze ineens aan of bij zich hebben - is het een zeer vermakelijke film, die erg veel lijkt op de Indiana Jones-films. Dergelijke films vallen onder de noemer 'popcornfilms'. Eigenlijk is hij dan ook voor televisie gemaakt, maar door acteurs als Noah Wyle en Kyle MacLachlan als bad boy doet ie het ook erg goed in de videotheken. En Noah Wyle is erg grappig als nerdy avonturier!

Afbeelding verwijderd door redactie

The Librarian II: Return to Solomon's Mines

Deel twee begint één jaar na het einde van het eerste deel. Hoofdpersoon Flynn Carsen aka The Librarian heeft inmiddels de wereld al tig keer gered van de ondergang en hij is dus al heel wat ervaringen rijker. Meteen aan het begin van de film redt Flynn een oud en kostbaar relikwie uit de handen van een stel boeven. Een wilde achtervolging volgt, maar het lukt hem natuurlijk om het relikwie veilig naar de Bibliotheek te brengen. De toon lijkt gezet: Onze nerdy boekenwurm is een echte held geworden! Echter, als zijn moeder hem thuis verrast met een surpriseparty en hem meteen weer aan een dame probeert te koppelen, komt de stuntelige onervaren Flynn weer naar boven en blijkt dus dat hij eigenlijk helemaal niet veranderd is.

Als Flynn in zijn eigen appartement komt, dat hij in de tussentijd heeft betrokken, is de boel overhoop gehaald en wordt hij overvallen en beroofd van een kaart, die de weg wijst naar King Solomons Mijnen. Hij moet nu de legenda en een soort van ring bij elkaar zoeken, die de boeven met de kaart ervan moeten weerhouden om die mijnen te vinden. Hij krijgt daarbij hulp van een nerdy archeologe en een Masaï-krijger. We komen ook meer over Flynns vader te weten, die hij amper gekend heeft. Zijn vader blijkt echter veel meer invloed op Flynns leven te hebben gehad, dan hij ooit had gedacht en dat zal uiteindelijk leiden tot de oplossing van Solomons mysterie.

Afbeelding verwijderd door redactie

Deel twee is qua verhaal net zo vermakelijk als deel één, echter mist het een goed gespeelde slechterik. En de special effects, vooral die op het 'dramatische' eind, zijn om te huilen zo slecht! Ja, we zijn inmiddels al heel wat gewend met al die levensechte effecten die men tegenwoordig in films gebruikt. Dan vallen slechte computer graphics gewoon enorm op. Dat de film bijna geheel op locatie is opgenomen - in dit geval in het prachtige Kenia - maakt erg veel goed. Het levert in ieder geval een paar mooie scènes op van uitgestrekte woestijnvlaktes en savannes. Ondanks bovengenoemde onvolkomenheden zijn beide films erg leuk om te zien. Vooral de scènes in de prachtige, maar geheimzinnige Bibliotheek, waar alles á la Harry Potter lijkt te leven, zijn erg grappig. De films zijn dus niet hoogstaand, maar ze zijn dan ook bedoeld als puur vermaak voor het hele gezin en vermaakt heb ik me zeker!


Librarian II: Return to King Solomon's Mines (Special 2-Disc Steelbook Edition)
Met o.a. Noah Wyler en Gabrielle Anwar
Speelduur: 180 minuten (2 dvd's)
Distributeur: Dutch FilmWorks
Adviesprijs: 19,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden